7 madråd til at forebygge prostatakræft

1. Tomater

Adskillige undersøgelser har vist at tomater kan reducere risikoen for prostatakræft med 30-40 procent, hvis man spiser 3-4 portioner tomater eller tomatsovs om ugen. Tomater har et højt indhold af en carotenoid, der hedder lycopen, som menes at have æren for den lavere risiko.

I en gennemgang af 21 undersøgelser fandt forskere fra Brigham and Women's Hospital og Harvard Medical School i 2002, at mænd, der spiste en masse rå tomat og kogte tomater var mindre tilbøjelige til at udvikle prostatakræft sammenlignet med mænd, der sjældent spiste tomat.

Nyere undersøgelser har dog ikke kunnet påvise den samme minimering af risikoen.

Da lycopen er tæt bundet til cellevægge, er det svært at udvinde det fra rå tomater. Derfor er kogte eller purerede tomatprodukter som tomatpuré, spaghettisauce, soltørrede tomater, tomatsaft og ketchup bedre kilder til lycopen.

Læs mere...