Søg på Klog KostKød øger især kvinders kræftrisiko

 

Kvinders kræftrisiko ved at spise kød er meget højere end risikoen ved rygning

Det viser en stor international undersøgelse baseret på kræfttal fra Verdenssunhedsorganisationen WHO, hvor forskere har gennemgået hvilke livsstilsfaktorer, der medfører størst risiko for kræft.

Forskerne kiggede på kræfttilfælde for 21 forskellige kræftformer fra 157 forskellige lande i 2008 og sammenlignede tilfældene statistisk med forskelllige risikofaktorer.

Forskerne fra Sunlight, Nutrition and Health Research Center i Californien har offentliggjort deres undersøgelse i tidsskriftet Nutrients. Ud over data fra WHO har de gennemgået kostdata fra De Forenede Nationers Levnedsmiddel -og Landbrugsorganisation, der har opgjort fødevareforburg siden 1980. Ifølge forskerne er der normalt en forsinkelse på omkring 20 år mellem kostændringer og kræfttilfælde når deres højdepunkt.

Undersøgelsens sammenligninger af kræfttilfælde og risikofaktorer viser at over halvdelen af kræfttilfælde kunne forklares med rygning og animalske produkter i 87 lande, hvor der var statistik af høj kvalitet.

Derudover kunne alkohol forklare et mindre, men stadig betydelig antal kræfttilfælde.

Men ligeså interessant er det at der tilsyneladende er en kønsforskel i kvinders og mænds risiko forbundet med de to hovedrisikofaktorer.

Rygning var således dobbelt så risikofyldt som animalske produkter for mænd, konstaterer forskerne.

Men for kvinder var det de animalske produkter, der var dobbelt så risikofyldt som rygning.

Voksende problem

Forskerne fandt, at animalske produkter havde den stærkeste sammenhæng med visse kræftformer, herunder bryst-, nyre-, ovarie-, bugspytkirtel-, prostata-, testikel- og kræft i skjoldbruskkirtlen.

Både kød, fisk og æg indgik i definitionen af animalske produkter, så kød er her en meget bred betegnelse, hvor der formentlig er både kræftfremmende og kræfthæmmende madvarer iblandt.

Forskerne påpeger at animalske produkter ifølge en gængs teori kan øge kræftrisikoen fordi de fremmer kropsvæksten, men også tumorer, ved at producere det insulin-lignende vækstfaktor-I (IGF-I).

De påpeger at den japanske befolkning muligvis er et eksempel på denne sammenhæng fordi de ældre japanske generationer generelt var kortere end vesterlændinge, mens de yngre generationer er lige så høje.

Den traditionelle japanske kost indeholdt kun 10% kalorier fra animalske produkter, men i de sidste 50 år har Japan skiftet til en mere vestlig kost, hvor 20 % af kalorierne stammer fra animalske produkter.

Forskerne påpeger samtidig, at antallet af kræfttilfælde er steget betydeligt i Japan i løbet af de sidste 20-30 år.

Andre resultater fra studiet viser, at alkoholforbrug havde sammenhæng med tarmkræft og at tilsatte sødestoffer var forbundet med forekomsten af kræft i hjernen hos kvinder samt bugspytkirtel- og prostatakræft.