Søg på Klog KostTomater reducerer risiko for brystkræft

 

Tomater beskytter kvinder i overgangsalderen mod brystkræft ved at regulere fedt-hormoner.

Det viser en ny undersøgelse, der er offentliggjort i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, hvor forskere beskriver resultaterne af et forsøg med 70 kvinder, der havde passeret overgangsalderen.

Risikoen for brystkræft stiger hos postmenopausale kvinder efterhånden som deres body mass index stiger. Undersøgelsen konstaterede at en kost med mange tomater havde en positiv effekt på niveauet af hormoner, der spiller en rolle i reguleringen af fedt- og sukkerstofskiftet.

"Fordelene ved at spise masser af tomater og tomatprodukter, selv i en kort periode, var tydelige i vores undersøgelse," siger undersøgelsens hovedforfatter, Adana Llanos, der er assisterende professor i epidemiologi ved Rutgers University, men afsluttede forskningen, mens hun var post.doc på Ohio State University.

Vægt-afhængig

I 10 uger spiste kvinderne tomat produkter, der indeholder mindst 25 milligram lycopen, der er et antioxidant fytonæringssyof, dagligt. Derefter blev de i en anden 10-ugers periode bedt om at spise mindst 40 g sojaprotein dagligt. Før hver testperiode blev kvinderne bedt om at afholde sig fra at spise både tomat- og sojaprodukter i to uger.

Den tomat-rig kost medførte at deltagernes niveau af adiponectin - et hormon, der medvirker i reguleringen af blodsukker og fedtindhold - steg med 9 procent. Effekten var lidt stærkere hos kvinder, der havde et lavere body mass index.

"Resultaterne demonstrerer betydningen af forebyggelse af fedme," siger Llanos.

"En kost rig på tomater havde en større indvirkning på hormonniveauerne hos kvinder, der fastholdt en sund vægt."

Sojaproteinerne var til gengæld knyttet til en reduktion i deltagernes adiponectin-indhold.

Forskere har en teori om at en kost, der indeholder store mængder soja kan være en del af årsagen til, at asiatiske kvinder har lavere forekomst af brystkræft end kvinder i USA, men i så fald er det - formentlig - ikke pga. adiponectin-indholdet.