Søg på Klog KostNødder forhindrer kræft i bugspytkirtlen

 

Risikoen for kræft i bugspytkirtlen bliver mindre i takt med mængden af nødder du spiser.

Det viser en stor undersøgelse af 75.680 kvinder, som i Nurses Health Study jævnligt udfylder spørgeskemaer om deres livsstil og spisevaner.

Undersøgelsens resultater er offentliggjort i British Journal of Cancer og viser at nødder som mandler, paranødder, cashewnødder, hasselnødder, macadamias, pekannødder, pinjekerner, pistacienødder og valnødder blev forbundet med en nedsat risiko for kræft i bugspytkirtlen.

Sammenhængen mellem nødder og den reducerede kræftrisiko var stadig markant efter at forskerne tog højde for andre potentielle risikofaktorer for kræft i bugspytkirtlen.

En håndfuld nødder svarende til små 30 gram mindst to gange om ugen medførte en 35 procent mindre risiko for kræft i bugspytkirtlen i forhold til kvinder, der næsten ikke spiste nødder.

"Denne reduktion i risiko var uafhængig af kendte og mistænkte risikofaktorer for kræft i bugspytkirtlen, herunder alder, højde, fedme, fysisk aktivitet, rygning, diabetes og kostvaner," siger undersøgelsens hovedforfatter dr. Ying Bao fra Institut for Medicin ved Brigham and Women's Hospital og Harvard Medical School, Boston, Massachusetts.

Nøddespisere vejer mindre

Kræft i bugspytkirtlen er den fjerde mest almindelige årsag til kræft-relateret dødelighed, og hidtil har man ikke fundet mange ting man kan gøre for selv at reducere risikoen. Ifølge det Amerikanske Institute for Cancer Research har kun rygestop og vægttab hidtil vist sig for alvor at kunne begrænse risikoen, så derfor er det en spændende nyhed, at nødder kan påvirke risikoen.

Selvom de fede nødder øger risikoen for at tage på og derved forøge risikoen for at udvikle kræft i bugspytkirtlen, synes det modsatte at være tilfældet.

"I vores undersøgelse havde de kvinder, der spiste flest nødder tendens til at veje mindre," fortæller dr. Bao.

Desuden viser en nylig analyse af den samme gruppe kvinder, at et større forbrug af nødder var forbundet med en lidt lavere risiko for vægtøgning og fedme.

Nødder er også blevet forbundet med en nedsat risiko for diabetes 2, som er en risikofaktor for kræft i bugspytkirtlen.

"Nødder indeholder en række vigtige vitaminer, mineraler og fytokemikalier," siger Maureen Ternus, der er administrerende direktør for Den Internationale Tree Nut Council Nutrition Research & Education Foundation.

"Denne spændende, nye undersøgelse giver endnu en grund til at opmuntre folk til at spise en håndfuld nødder hver dag."