Søg på Klog KostFrugt og grønt beskytter kvinder mod blærekræft

 

Kvinder, der spiser masser af frugt og grønt kan reducere deres risiko for at udvikle invasiv blærekræft.

Det antyder en undersøgelse, hvor forskere fra University of Hawaii Cancer Center har analyseret data om 185.885 ældre voksne fra en stor befólkningsundersøgelse, der fra 1993 har undersøgt forholdet mellem kost, livsstil, genetiske faktorer og risikoen for kræft.

Forskerne indsamlede og analyserede data over en 12,5-årig periode. I løbet af den periode udviklede 152 kvinder og 429 mænd invasiv blærekræft.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der ca. 1650 nye tilfælde af blærekræft hvert år. Mere end 80 procent af tilfældene er mænd. Omkring 575 personer dør af sygdommen årligt herhjemme. Kvinder dødsrisiko som følge af sygdommen er højere end mænds risiko.

Forskerne opdagede, at de personer, der viste sig at have den laveste risikoen for blærekræft var de kvinder, som spiste flest frugter og grøntsager.

Kvinder, der spiste flest gul-orange frugter og grøntsager havde en 52 procent lavere risiko for at udvikle invasiv blærekræft sammenlignet med kvinder med det laveste forbrug.

Kvinder med det højeste forbrug af vitamin A, C og E var mindst tilbøjelige til at udvikle blærekræft.

Til gengæld syntes frugt og grøntsager ikke at have nogen effekt på mænds risiko for blærekræft.

"Vores undersøgelse understøtter anbefalinger om at spise frugt og grøntsager som forebyggelse af kræft. Det er dog nødvendigt med yderligere undersøgelser for at forstå og forklare, hvorfor den reducerede kræftrisiko var begrænset til kvinder," siger chefforskeren dr. Song-Yi Park, der har fået offentliggjort resultaterne i The Journal of Nutrition.

Frugt og grøntsager er blevet grundigt undersøgt for deres mulige virkninger på risikoen for kræft, herunder blærekræft. Frugt og grøntsager indeholder flere næringsstoffer, fytokemikalier, samt antioxidanter, som potentielt beskytter mod kræft.