Søg på Klog Kost

Selleri er rig på apigenin, som viser sig effektiv til at dræbe kræftceller i forbindelse med kræft i bugspytkirtlen.

Selleri kan forebygge kræft i bugspytkirtlen

 

Selleri og artiskokker kan være vigtige ingredienser i en sund kost for at bekæmpe kræft i bugspytkirtlen.

De to grøntsager indeholder nemlig store mængder apigenin og luteolin, der er flavonoider, som i nye laboratorie-undersøgelser viser sig at dræbe bugspytkirtelkræftceller ved at hæmme et vigtig enzym.

Det viser to nye undersøgelser fra University of Illinois.

"Apigenin viser sig at forårsage celledød i to aggressive humane bugspytkirtelkræft cellelinjer. Men vi fik de bedste resultater, når vi forbehandlede kræftceller med apigenin i 24 timer og derefter anvendte det kemoterapeutiske stof gemcitabin i 36 timer," siger Elvira de Mejia, der er professor i fødevarekemi og fødevaresikkerheds toksikologi.

"Tilsyneladende er tricket at bruge flavonoiderne som en forbehandling i stedet for at anvende dem, og det kemoterapeutiske stof samtidigt," siger Jodee Johnson, der har arbejdet sammen med de Mejia.

Faktisk kan det reducere kemobehandlingen virkning at indtage antioxidanter samtidig med kemoen.

"Selvom det stadig er kontroversielt viser vores undersøgelse, at hvis man indtager antioxidante kosttilskud samme dag som man får kemoterapi kan det ophæve virkningen af lægemidlerne," sagde hun.

"Det er fordi flavonoider kan fungere som antioxidanter. En af de måder, kemoterapeutiske stoffer dræber celler på er baseret på deres pro-oxidante aktivitet, hvilket betyder, at flavonoider og kemoterapeutiske lægemidler kan konkurrere med hinanden, når man tager den samtidig," forklarer hun.

Kræft i bugspytkirtlen er en meget aggressiv kræft, og der er få tidlige symptomer, hvilket betyder, at sygdommen ofte ikke findes før den har spredt sig. I sidste ende er målet selvfølgelig at udvikle en kur, men bare at forlænge livet for patienterne ville være en betydelig forbedring, understreger Johnson.

Ringe overlevelseschance

Kræft i bugspytkirtlen er den fjerde hyppigste årsag til kræft-relaterede dødsfald, med en fem-års overlevelse på kun 6 procent.

Forskerne fandt, at apigenin hæmmer et enzym kaldet glycogensynthasekinase-3β (GSK-3β), som fører til et fald i produktionen af antiapoptotiske gener i bugspytkirtelkræftceller. Apoptose betyder, at kræftcellen populært sagt begår selvmord fordi dens DNA er blevet beskadiget.

I en af kræftcellelinjerne, steg procentdelen af celler, som begik selvmord fra 8,4 procent til 43,8 procent efter at de var blevet behandlet med en flaovonoid-dosis på 50 mikromol, men før de var udsat for kemoterapi.

Behandling med flavonoider ændrede også genekspression - altså i hvilket omfang visse gener er aktive.

Ifølge Johnson, er forskernes studie det første til at vise, at behandling med apigenin kan føre til en stigning i interleukin 17 i bugspytkirtelceller, som har potentiale i bekæmpelse af bugspytkirtelkræft.

Patienter med kræft i bugspytkirtlen vil sandsynligvis ikke være i stand til at spise nok flavonoid via maden for at øge blodplasma niveauet til et effektivt niveau. Men forskerne kunne designe medicin, der ville nå disse koncentrationer, siger de Mejia.

Men forebyggelse af denne skræmmende sygdom er en anden historie.

"Hvis du spiser en masse frugt og grøntsager i hele dit liv, bliver du konstant udsat for disse bioaktive flavonoider, hvilket helt sikkert vil bidrage til at reducere risikoen for kræft," pointerer hun.