Søg på Klog Kost

Hvidløg har tidligere vist sig at have indtryk på bl.a. blodtryk og hjertekar-problemer, nu tyder noget på at det kan forebygge lungekræft.

Hvidløg kan beskytte mod lungekræft

 

Spis rå hvidløg to gange om ugen - det kan næsten halvere din risiko for at udvikle lungekræft.

Det viser resultaterne af en ny en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Cancer Prevention Research, hvor kinesiske forskere fra Jiangsu Provincial Center for Disease Control og Prevention har gennemført en befolkningsundersøgelse baseret på interviews med næsten 6.000 mennesker mellem 2003 og 2010.

For at analysere sammenhængen mellem rå hvidløg og lungekræft indsamlede de data fra 1.424 lungekræftpatienter og 4.543 raske kontrolpersoner.

Udover interviews blev deltagerne bedt om at besvare et standard spørgeskema, hvor de gav oplysninger om deres kost- og livsstilsvaner, herunder hvor ofte de spiste hvidløg, og om de røg eller havde røget.

Resultaterne af undersøgelsen viste, at deltagere, der spiste rå hvidløg regelmæssigt som en del af deres kost (to eller flere gange om ugen), havde en 44 procent nedsat risiko for at udvikle lungekræft.

Over 4.000 nye tilfælde årligt

"Sammenhængen mellem rå hvidløg og lungekræft viser en beskyttende virkning baseret på dosis-størrelse, hvilket tyder på, at hvidløg potentielt kan tjene som et kemo-forebyggende middel mod lungekræft," siger forskerne.

Lungekræft er en af de hyppigste kræftformer i Danmark med ca 4.280 nye tilfælde om året. Forekomsten er stigende for kvinder og faldende for mænd, men der er dog fortsat lidt flere mænd end kvinder, der får lungekræft. Lungekræft ses især hos ældre, stigende med alderen fra ca. 45-års alderen.

Langvarig rygning er den mest almindelige årsag til lungekræft.

Det er derfor særligt interessant at rå hvidløg også reducerede risikoen hos rygere med omkring 30%.

Forskerne siger, at forbindelsen mellem hvidløg og forebyggelse af lungekræft kræver yderligere undersøgelser.

Tidligere forskning har også vist, at indtagelse af hvidløg kan have forebyggende egenskaber mod visse former for kræft.

En undersøgelse fra New York Presbyterian Hospital og Weill Cornell Medical Center antyder, at selen-indholdet i hvidløg kan have en anti-cancer egenskaber anden forskning tyder på at hvidløg kan påvirke kræft i hjernen.