Søg på Klog Kost

Et østrogen-lignenede stof i soja-bønner er angiveligt medvirkende til at reducere kræftrisikoen.

Derfor beskytter soja mod kræft i tyktarmen

 

Genistein er et østrogen-lignende isoflavon, der, ifølge ny forskning, er den beskyttende faktor i soja mod tyktarmskræft fordi det undertrykker et signal, der fører til accelereret vækst af celler, polypper, og i sidste ende kræftsvulster.

Cellerne i foringen af den menneskelige tarm bliver helt erstattet ugentligt, men hos 90 procent af patienter med tyktarmskræft fører et vigtig vækstfremmende signal til ukontrolleret vækst og kræftformer.

"Vores undersøgelse tyder på, at denne afvigende signalering under udviklingen af tyktarmskræft kan reguleres med en soja-rig kost," siger Hong Chen, der er professor i fødevarevidenskab og human ernæring ved University of Illinois.

Det er ikke nogen nyhed at soja kan reducere kræftudviklingen, men nu mener forskerne fra Illinois at de har bevist at effekten - i hvert fald hvad angår tyktarmskræft - skyldes genistein.

"Det viser sig at genistein i soja undertrykker de afvigende signaler gennem epigenetiske ændringer på de regulatoriske regioner af generne," siger Yukun Zhang, der er ph.d.-studerende i Chens laboratorium.

Eigenetiske ændringer er ændringer af dine geners aktivitet - populært sagt om generne er tændte eller slukkede - som opstår pga. miljøfaktorer. Alle gener og proteiner kan være mere eller mindre aktive og i almindelighed arver vi den samme indstilling, som vore forældre har. Men både kost og psykologiske faktorer har vist sig at kunne ændre aktiveringen fra tændt til slukket eller omvendt.

Resultaterne af den nye undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Carcinogenesis, er baseret på forsøg med rotter, der viste sig at få reduceret forstadier til kræft i tarmene med 40 procent pga. genistein.

Epigenetisk sygdom

I deres undersøgelse efterlignede forskerne livslangt indtag af soja ved at fodre drægtige rotter og deres afkom med en kost, der enten indeholdt isoleret sojaprotein eller isoleret genistein.

Da rotteungerne var syv uger gamle, blev de udsat for et kræftfremkaldende stof, hvorefter de fortsatte med at spise kost med enten sojaprotein eller genistein indtil de var 13 uger gammle.

Da de sammenlignede de to grupper rotter opdagede de at kun de genistein-fodrede dyr havde de samme signaleringsniveauer som rotter, der ikke var udsat for det kræftfremkaldende stof.

"Genistein ændrede aktiviteten af tre gener og undertrykte den signaleringsproces, der er forbundet med abnorm cellevækst og kræftudvikling," siger Chen.

Hun mener, at det viser, at tyktarmskræft er en epigenetisk sygdom, hvilket betyder, at kost-og miljømæssige faktorer kan påvirke gener til at tænde eller slukke - og dermed kan ændre risikoen for at udvikle sygdomme.

Det har længe været kendt, at indvandrere fra Asien får større risiko for tyktarmskræft, hvis de spiser det samme som i de vestlige lande, de er emigreret til, påpeger forskerne.

"Den genetiske oplysninger, du arver fra dine forældre er ikke alene om at påvirke os. Vores kostvalg, vores eksponering for miljømæssige gifte, selv vores stressniveau, påvirker aktivitetene af vore gener," siger Chen.