Søg på Klog Kost

Overvægtige og diabetikeres sukkeromsætning medfører større risiko for at udvikle kræft.

Sukker kan øge risikoen for kræft hos overvægtige

 

Hvis du dropper eller kraftigt reducerer sukker i mad og drikke mindsker du din risiko for at udvikle flere forskellige kræftformer.

Det antyder et nyt forsøg fra Icahn School of Medicine på Mount Sinai i New York, hvor forskere i en artikel i tidsskriftet Cell giver indsigt i hvorfor stofskifte-relaterede sygdomme som diabetes eller fedme er forbundet med visse former for kræft - bl.a. i bugspytkirtlen samt bryst-, lever- og tyktarmskræft.

Celler bruger glukose til energi og til at vokse. Når en celle bliver insulinresistent hober glukose sig op i blodet i stedet for at blive absorberet af cellen, hvilket udsulter cellen og fører til metaboliske sygdomme som diabetes. Men på grund af denne dysfunktionelle vækst, har forskerne undret sig over hvordan tumorer kan trives i et insulin-resistente miljø.

"Tidligere forskning har vist en stærk sammenhæng mellem metaboliske sygdomme og kræft i bugspytkirtlen, bryst, lever og tyktarmen, men vi har ikke fundet ud af, hvordan tumorer har kunnet vokse så aggressivt i dette miljø, når de ikke får energi fra glukose," siger Dr. Ross Cagan, der er professor i Developmental og regenerativ Biologi på Mount Sinai.

Han har udviklet en kræft-model hos bananfluen Drosophila, der giver videnskabsfolk mulighed for at evaluere sygdomme inden for rammerne af hele dyret og multiple genetiske mål, istedet for blot at kigge på forbindelsen af et gen til en sygdom. I den aktuelle undersøgelse, brugte Dr. Cagan bananfluer til at forstå virkningerne af kost og insulinresistens og kræftudvikling.

"Vores bananfluemodel viste os hvordan tumorer overvinder insulinresistens i kroppen og vender metabolisk dysfunktion til deres fordel."

Tumorer sugede sukkeret til sig

Dr. Cagan og hans team manipulerede bananfluer at aktivere to proteiner Ras og Src, der sætter gang i cellevækst og resulterer i udvikling af små tumorer. Dernæst fodrede de fluerne med en kost med et højt sukkerindhold for at fremme insulinresistens.

De opdagede, at et højt sukkerindhold i kosten sammen med Ras og Src øger insulinfølsomheden specifikt i tumorceller. Ved at optrappe signalering af en vigtig sti kaldet Wingless/Wnt øgede de dernæst tumorcellernes insulin-receptorer for yderligere at fremme insulinfølsomheden. Denne enorme aktivitet ændrede disse små, svage tumorer og fik dem til at begynde at vokse aggressivt.

"Vores undersøgelse viser, at sukker aktiverer kræftfremmere i tumoren, som derefter fremmer insulinfølsomhed, hvilket betyder, at de høje glukosemængder i blodet ryger direkte i tumoren, da glukosen ikke har andre steder at bevæge sig hen i den insulin-resistente krop," siger Dr. Cagan.

Efter således at have identificeret tre mål for medicin - glucose, RAS / Src onkogener og Wingless/Wnt signalering - forsøgte forskerne at finde lægemidler, der kunne blokere processen. Ved at behandle fluerne med diabetesmidlet acarbose blokerede de omsætningen af sukker til glukose, og med et stof kaldet AD81 kunne de deaktivere RAS og Src-onkogenerne. Og med stoffet pyrvinium hæmmede de wingless / Wnt signalering. Tilsammen reducerede denne cocktail af stoffer væsentligt tumorstørrelsen og kræftudviklingen.

"Vi har identificeret en kombination af lægemidler, der stopper denne signaleringsaktivitet og tumorvækst uden at påvirke den normale cellefunktion," konstaterer dr. Cagan.

Forskerholdet har nu planer om ved hjælp af tumorprøver, at finde ud af, om den samme kaskade af begivenheder sker i mennesker med insulinresistens.