Søg på Klog Kost

Omega-3 fedtsyrer kan dræbe kræftceller umundhulen og på huden.

Omega-3 fedtsyrer dræber kræftceller i munden

 

Omega-3 fedtsyrer kan hæmme væksten af kræftceller og dræbe celler i tidlige og sene stadier af kræft i munden og hudkræft.

Ny forskning fra Queen Mary, University of London, viser at fedtsyrerne, der findes i fisk som laks, makrel og ørred, forårsager celledød i maligne og præ-maligne celler i doser, der ikke påvirkede normale celler.

Forskerne studerede en bestemt type kræft kaldet planocellulært-celle carcinom (SCC). Skælceller er den vigtigste del af de yderste lag af huden, og SCC er en af de vigtigste former for hudkræft. Men skælceller forekommer også i foringen af fordøjelseskanalen, lunger og andre områder af kroppen. Orale pladecellecarcinomer (OSCC), er den sjette mest almindelige kræftform på verdensplan og er vanskelig og meget dyre at behandle.

I forsøgene fik forskerne cellekulturer fra flere forskellige cellelinjer til at vokse, hvorefter de tilsatte fedtsyrer. Cellelinier omfattede både maligne oral- og hud SCC'er, sammen med præ-maligne celler og normal hud- og orale celler.

"Vi fandt, at omega-3 fedtsyrer selektivt hæmmede væksten af maligne og præmaligne celler ved doser, som ikke påvirker de normale celler," siger professor Kenneth Parkinson, leder af Oral Cancer Research Group ved Queen Mary Institute of Dentistry.

Ny mekanisme

"Overraskende opdagede vi at dette til dels skyldtes en overstimulering af en vigtig vækstfaktor (epidermal vækstfaktor), som udløste celledød. Dette er en ny virkningsmekanisme ved disse fedtsyrer."

Mens tidligere forskning har knyttet omega-3 fedtsyrer med forebyggelse af en række kræftformer, har der været meget lidt forskning i påvirkningen af mundhulekræft eller normale celler.

"De doser, der er nødvendige for at dræbe kræftcellerne, påvirker ikke normale celler, og især med en bestemt fedtsyre kaldet eicosapentaensyre (EPA), er der potentiale for at bruge omega-3 fedtsyrer i forebyggelse og behandling af hudkræft og orale kræftformer," siger dr. Zacharoula Nikolakopoulou, der er medforfatter på artiklen om undersøgelsen i tidsskriftet Carcinogenesis.

"Det kan være, at personer med en øget risiko for sådanne kræftformer vil have fordel af at øge indtaget af omega-3-fedtsyrer. Da hudkræft og kræft i munden sidder yderligt, er der tilmed potentiale for at målrette doser lokalt via aerosoler eller gelé. Men yderligere forskning er nødvendig for at definere de relevante behandlingsdoser," siger Nikolakopoulou.