Søg på Klog Kost8 tips til en kræftfri grillaften

Alt for få danskere er klar over at cancergrillen faktisk kan være betegnelsen for grillen i haven og ikke kun dem i solcentre. 

 

Men kræftrisikoen kan heldigvis reduceres afhængig af hvilke fødevarer du griller og hvordan du griller dem.

Det største kræftrisiko kommer af at grille kød ved høj varme, men også af forkulningen af kødet pga. flammer.

Uanset om du bruger rødt kød, fjerkræ, fisk eller skaldyr er der proteiner i kødets muskler, som under høj varme reagerer ved at danne kræftfremkaldende stoffer kaldet heterocykliske aminer (HCA'er), der kan beskadige DNA i vore gener og starte en kræftudviklingsproces.

Udviklingen af HCA'er er hovedsagelig forbundet med kræft i tyktarmen og maven. En undersøgelse har vist, at personer, der spiser meget grillet rødt kød (oksekød, svinekød og lam) næsten fordobler deres risiko for tarmpolypper, som kan udvikle sig til tyktarmskræft. Nogle undersøgelser antyder også, at de kræftfremkaldende stoffer kan bryde gennem blodbanen til andre væv. Det kan også forklare, hvorfor HCA'er synes at have sammenhæng med brystkræft og andre kræftformer.

Her er 8 råd til at reducere din risiko for kræft.

1. Rengør grillen.

Husk at skrabe din grillrist ren hver gang du har brugt grillen, så du slipper af med de sortsvedne rester. En beskidt rist kan afsætte sod, som indeholder kemikalier, der øger kræftrisikoen næste gang du griller.

2. Undgå fedt kød

Welldone eller ligefrem forkullet kød forøger risikoen for kræft i bugspytkirtlen, viser en undersøgelse fra University of Minnesota, der fulgte spisevanerne hos over 62.000 mennesker i ni år. Tilberedning af kød ved en høj temperatur udvikler kemikalier kaldet HCA'er (heterocycliske aminer) og PAH'er (polycykliske aromatiske kulbrinter), der begge er kræftfremkaldende stoffer, som kan forårsage ændringer i DNA og føre til kræft.

Undgå alt for fedt kød, der kan få flammerne til at blusse op, når fedt og safter drypper ned på kullene. Røg kan faktisk sætte sig i kødet og danne kræftfremkaldende stoffer. Vælg magert kød og vend det ofte for at undgå at HCA'er udvikler sig. Undersøgelser har vist at det kan reducere dannelsen med op til 95 procent.

Tags: kræft, grill