Søg på Klog Kost

Spiser du fisk i hvert fald to gange ugentligt kan du reducere din risiko for brystkræft med 14 procent, viser den store analyse.

Omega-3 kan redde dig fra brystkræft

 

Spiser du meget fisk har du en 14 procent mindre risiko for at blive ramt af brystkræft.

Det viser en netop offentliggjort analyse, hvor forskere har gennemgået en lang række undersøgelser for at vurdere om og hvor meget omega-3 fedtsyrer har betydning for kræftrisikoen.

Analysen er offentliggjort i British Medical Journal og viser at for hver 0,1 gram omega-3 fedtsyrer fra fisk, man spiser dagligt, falder risikoen for at udvikle brystkræft med fem procent. Det kræver at man spiser omkring 300 gram fed fisk som laks, tun eller makrel om ugen, hvilket svarer til de officielle kostråd om at spise fisk to gange ugentligt.

Brystkræft er den hyppigste kræftform hos kvinder med cirka 4.700 nye tilfælde pr. år i Danmark. Antallet af nye tilfælde har været stigende gennem mange år.

Brystkræft ses med stigende hyppighed fra 25-30 års alderen, med størst hyppighed hos kvinder over 60 år.

Undersøgelser tyder på, at en sund kost og livsstil er afgørende for forebyggelse af brystkræft, og fedt er en af de mest intensivt studerede kostfaktorer for risikoen.

Vigtige fedtsyrer

Omega-3 flerumættede fedtsyrer omfatter ALA, EPA, DPA og DHA. De er involveret i kemisk signalering i hjernen og medvirker til at regulere blodkarrene og områder af immunsystemet. De vigtigste kilder til EPA, DPA og DHA kommer fra fede fisk, mens ALA hovedsageligt findes i nødder, frø og bladgrøntsager.

Selv om omega-3 har vist lovende resultater for reduktion af risikoen for kræft, har resultater af menneskeforsøg været inkonsekvente.

Omega-3 fedtsyrer

Nogle af de vigtigste omega-3-fedtsyrer for vort helbred er alfalinolensyre (ALA), icosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA).

ALA er en fedtsyre, der kommer fra planter som hørfrø, tyttebær, sojabønner og kiwi-frø, mens EPA og DHA hovedsageligt findes i fede fisk som makrel, laks, sardiner og sild.

Derfor gennemgik et team af forskere baseret i Kina 26 studier fra USA, Europa og Asien med over 800.000 deltagere, og over 20.000 tilfælde af brystkræft. Studierne var kendetegnet ved at deltagernes kostindtag var blevet opgjort ligesom der var taget blodprøver.

Gennemgangen viste en gennemsnitlig reduktion af risikoen for brystkræft på 14 procent for de deltagere, der spiste mest omega-3 fra fisk i forhold til dem der spiste mindst.

Risikoen var lavest hos asiater, sandsynligvis fordi der spise mange flere fisk i Asien end i de vestlige lande, siger forfatterne.

Der sås imidlertid ingen signifikant beskyttende sammenhæng for ALA flerumættede fedtsyrer, der hovedsageligt kommer fra grøntsager og nødder.

Forfatterne siger, at deres analyse sammen med tidligere udgivelser, "understøtter at omega-3 fra fisk beskytter mod brystkræft".