Søg på Klog Kost

En simpel salat med avocado, olie og tomat kan måske hindre patienter med prostatakræft fra en tidlig død.

Avocado og nødder beskytter mænd mod tidlig kræftdød

 

Mandlige kræftpatienter, der erstatter kulhydrater og fedt fra dyr med fedt fra planter som f.eks. avocado, olivenolie og nødder har en mindre risiko for at dø tidligt.

Det viser en nyligt offentliggjort undersøgelse i JAMA Internal Medicine fra University of California, hvor forskere har fulgt over 4.500 mænd.

Forskerne undersøgte hvordan det gik 4.577 mænd, efter at de var blevet diagnosticeret med ikke-metastatisk prostatacancer mellem 1986 og 2010. De fokuserede på patienternes fedt indtag efter diagnosen. Hvert fjerde år udfyldte de spørgeskemaer, hvor de skulle svare på hvor ofte de spiste og drak mere end 130 forskellige typer af fødevarer og drikkevarer.

Over en opfølgningsperiode på 8,4 år døde 315 mænd af prostatakræft uad af i alt 1.064 dødsfald. De, der udskiftede 10 procent af deres kulhydrat-indtag med vegetabilsk fedt havde en 29 procent lavere risiko for dødelig prostatakræft og en 26 procent lavere risiko for død uanset årsag.

Ifølge forskerne råder mange læger prostatapatienter til at skære ned på fedtet uden at skelne mellem fedttyper, men undersøgelsen understreger hvad de fleste jo nok burde vide at fedt ikke er lige fedt.

Og at vegetabilsk fedt faktisk kan forlænge livet - både for prostatakræftpatienter og alle andre.

De mænd, der spiste mest vegetabilsk olie levede længere - bl.a. fordi deres kræft var mindre tilbøjelig til at sprede sig ud over prostataen. Det antyder, men beviser ikke, at en kost rig på vegetabilske olier kan bremse udviklingen af prostatakræft.

Drop animalsk fedt

"Det er en af de første undersøgelser, der har set på om kosten kan påvirke sygdommen, efter mænd er blevet diagnosticeret med prostatakræft."

"Det støtter tanken om, at du potentielt kan ændre hvordan prostatakræften udvikler sig, mens den stadig erbegrænset til prostata kirtlen," siger Dr. Marc B. Garnick, en prostatakræft specialist på Harvard Medical School og Beth Israel Deaconess Medical Center.

Tidligere undersøgelser har givet den traditionelle vestlige kost med meget rødt kød og andre kilder til animalsk fedt skylden for den højere risiko for prostatakræft.

"En af de ting, jeg fortæller mine patienter er ikke at spise animalsk fedt, eller i det mindste begrænse deres forbrug," siger Dr. Garnick.

Han baserer dette råd på årtier gamle data, der viser en direkte sammenhæng mellem animalsk fedt  og forekomsten af prostatakræft og andre kræftformer. Det har aldrig været muligt at bevise årsag og virkning mellem fedt og kræft, men denne nye undersøgelse underbygger tanken om, at animalsk fedt forøger risikoen for prostatakræft.  

"Samlet set støtter vores resultater, at man rådgiver mænd med prostatakræft til at spise sundt - hvor kulhydrater erstattes af umættede fedtsyrer og nødder for at mindske risikoen for død af alle årsager."