Persille gør brystkræftceller dødelige
Persille og selleri indeholder et stof, der i et nyt forsøg viser sig at kræftceller ikke bliver udødelige.
Det er stoffet apigenin, der findes i masser af frugter og grøntsager, men især i persille, selleri og kamille te, som viser sig at sikre at kræftceller bliver almindelige dødelige celler.
Kræftceller spreder sig blandt andet ved at hæmme en proces, der normalt ville få dem til at dø i en regelmæssig cyklus, som alle celler er undelrligt.
Men undersøgelsen fra Ohio State University opdagede, at apigenin kan stoppe brystkræftceller i at hæmme deres egen død.
Meget af vor viden om de helbredsvirkningerne af næringsstoffer er baseret på epidemiologiske undersøgelser, der viser stærke positive relationer mellem bestemte fødevarer og bestemte helbredseffekter - navnlig i forhold til hjertesygdomme. Men hvordan de faktiske molekyler i disse sunde fødevarer påvirker kroppen er stadig i mange tilfælde et mysterium - især for fødevarer, der er knyttet til lavere risiko for kræft.
Ohio-undersøgelsen viser, at apigenin binder sig til anslået 160 proteiner i den menneskelige krop, og det samme kan være tilfældet for andre næringsstoffer. I modsætning hertil målretter de fleste lægemidler sig kun mod et enkelt molekyle.
"Vi ved, vi er nødt til at spise sundt, men i de fleste tilfælde forstår vi ikke de faktiske mekaniske grunde til, hvorfor vi er nødt til at gøre det," siger Andrea Doseff, lektor i intern medicin og molekylær genetik ved Ohio State og medforfatter til undersøgelsen, der offentliggøres i tidsskriftet Proceedings of National Academy of Sciences.
"Vi ser her, at den gavnlige effekt på sundheden berører mange proteiner. I sit forhold til et sæt af specifikke proteiner, genopretter apigenin den normale profil hos kræftceller. Vi mener, det kan have stor værdi klinisk som en potentiel kræft-forebyggelsesstrategi. "
Sammen med Erich Grotewold, professor i molekylær genetik og direktør for Ohio State Center for Applied Plant Sciences (CAPS), arbejder Andrea Doseff på at afdække genetikken i apigenin og andre flavonoider, som er en familie af plante forbindelser, der menes at forebygge sygdomme.
Selvom konstateringen af, at apigenin kan påvirke kræftcellers adfærd, er et vigtigt resultat af arbejdet, peger Grotewold og Doseff på deres nye biomedicinske forskningsteknik som et vigtigt bidrag til forskning i fødevarers helbredende effekter.
Læs også: Valnødder kan beskytte dig mod brystkræft
De sammenlignede teknik med at fiske efter proteiner i celler, der interagerer med små molekyler i kosten.
"Man kan forestille sig alle de potentielt berørte proteiner som bittesmå fisk i en stor skål. Vi placerer bestemte molekyler i skålen for effektivt at lokke de kun virkeligt påvirkelige proteiner," siger Doseff.
"Vi ved, at der er tale om en interaktion, når vi kan se, at proteiner og apigenin binder til hinanden."
Påvirker mRNA
Gennem yderligere eksperimenter konstaterede forskerne, at apigenin havde relationer med proteiner, som har tre specifikke funktioner. Blandt de vigtigste var et protein kaldet hnRNPA2.
Dette protein påvirker aktiviteten af messenger-RNA, eller mRNA, der indeholder nødvendige anvisninger til at producere et bestemt protein. Produktionen af mRNA er resultatet af splejsning eller modifikation af RNA, der opstår som en del af genaktivering. Arten af splejsning påvirker i sidste ende hvilke protein-instrukser mRNA indeholder.
Læs også: Persille kan redde kvinder på hormoner fra brystkræft
Abnorme splejsninger er synderen i anslået 80 procent af alle kræftformer. I kræftceller, forekommer to typer af splejsning, hvor kun én ville finde sted i en normal celle - et trick som kræftcellernes udnytter for at holde dem i live og reproducere.
I denne undersøgelse, observerede forskerne, at apigenins binding til hnRNPA2 proteinet gendanner en enkelt-splejsnings karakteristik for brystkræftceller, hvilket tyder på, at når splejsning er normal, dør cellerne på en programmeret måde, eller bliver mere følsom over for kemoterapi.
Læs også: Spis broccoli og undgå brystkræft
"Så ved at anvende dette næringsstof, kan vi aktivere kræftcellerne dødelighed. Næringsstoffet eliminerer den splejsningsform, der hæmmer celledød," siger Doseff.
"Det tyder således på, at når vi spiser sundt, sikrer vi faktisk mere normale splejsningsformer inde i vor krops celler."
De gavnlige virkninger af helbredende næringssstoffer er ikke begrænset til kræft, da undersøgelser tidligere har vist, at apigenin har anti-inflammatoriske evner.
Forskerne bemærkede, at med sine mange cellulære mål, kan apigenin potentielt tilbyder en række ekstra helbredseffekter på lang sigt.
"Næringsstoffet påvirker mange proteiner, og derved opstår en samlet synergieffekt," påpeger Grotewold.