Søg på Klog Kost

Alkohol forværrer ikke risikoen for at dø af brystkræft, ja moderat rødvinsforbrug kan ligefrem reducere risikoen for at dø.Alkohol forværrer ikke risikoen for at dø af brystkræft, ja moderat rødvinsforbrug kan ligefrem reducere risikoen for at dø.

Alkohol øger ikke dødsrisiko hos brystkræft-patienter

Selvom alkohol medfører en øget risiko for at udvikle brystkræft, konstaterer en ny undersøgelse, at alkohol før og efter diagnosen ikke påvirker chancen for at overleve sygdommen.

 

Faktisk har kvinder med et moderat alkoholforbrug før og efter diagnosen en mindre risiko for at dø af hjerte-kar-sygdom, der er en væsentlig årsag til dødelighed blandt brystkræft-patienter.

Undersøgelsens resultater er netop offentliggjort i april-udgaven af Journal of Clinical Oncology.

Læs også: Spis broccoli og undgå brystkræft

"Vores resultater bør berolige kvinder, der har brystkræft, fordi deres tidligere alkoholindtagelse ikke vil påvirke deres overlevelse efter diagnosen," siger undersøgelsens hovedforfatter Polly Newcomb, Ph.D., der er medlem af Public Health Sciences Division og leder af Cancer Prevention Program på Fred Hutchinson Cancer Research Center.

"Denne undersøgelse understreger også den gavnlige effekt af et moderat alkoholforbrug i forhold til hjerte-kar-sygdom."

Læs også: Valnødder kan beskytte dig mod brystkræft

Undersøgelsen er baseret på data fra næsten 23.000 kvinder, der deltog i Collaborative Breast Cancer Study, en population-baseret undersøgelse af risikofaktorer for brystkræft. Undersøgelsen startede i 1988 og blev gennemført i New Hampshire, Massachusetts og Wisconsin. I en mindre opfølgende undersøgelse mellem 1998 og 2001 blev omkring 5.000 deltagere sendt et opfølgende spørgeskema om deres alkoholindtagelse efter diagnosen.

Blandt undersøgelsens deltagere, der havde fået brystkræft, fandt forfatterne, at mængden og typen af alkohol, som en kvinde havde drukket i årene før diagnosen ikke var forbundet med hendes sandsynlighed for at dø af brystkræft.

Rødvin øgede chancen for at overleve

Forfatterne konstaterede desuden også, at dem, der drak moderat (tre til seks genstande om ugen) i årene før deres kræftdiagnose havde en 15 procent mindre risiko for at dø af hjerte-kar-sygdom end ikke-drikkende.

Læs også: Persille kan redde kvinder på hormoner fra brystkræft

Især et moderat forbrug af vin var forbundet med en mindre risiko for at dø af hjerte-kar-sygdom, mens forbruget af øl eller spiritus samt større mængder alkohol ikke formindskede risikoen for at dø af hjertekar-sygdom.

Det samme mønster gjorde sig gældende for patienter, der havde lignende alkoholforbrug efter at være diagnosticeret med brystkræft. Mængden og typen af alkohol, en kvinde indtogs efter diagnosen, syntes ikke at være forbundet med overlevelse af brystkræft, men dem, der drak alkohol i moderate mængder oplevede en 39-50 procent lavere dødelighed af hjerte-kar sygdomme.

Spørgsmålet er så hvorfor tidligere undersøgelser har vist at alkohol øger risikoen for at udvikle brystkræft, mens den nyeste undersøgelse viser at alkohol ikke forværrer risikoen for at dø.

Læs også: Genmanipulation beviser: Omega-3 beskytter mod brystkræft

"Det kunne være, at den slags brystkræft, der bliver diagnosticeret blandt kvinder, der drikker, er mere påvirkelige over for hormon-reduktions behandling," siger Newcomb.

Alkoholforbrug menes at påvirke risikoen for brystkræft på grund af øget østrogen produktionen hos både præ-og postmenopausale kvinder.