
Sojabønner kan reducere kræftrisiko
Proteiner i sojabønner kan hæmme væksten af tarm-, lever- og lungekræft.
Det viser den første undersøgelse af sojaproteiners kræfthæmmende effekter, som er offentligjort i Food Research International.
Sojaskrå er et bi-produkt af olieudvinding fra sojabønnefrø. Den er rig på protein, som normalt udgør ca 40% af ernæringen i frø og kan også indeholde højt oliesyreindhold, der er en monoumættet omega-9-fedtsyre.
Læs også: Sojabønner kan reducere virkningen af hormonforstyrrende stof
Undersøgelsen ser på den rolle, sojabønner kunne have i forebyggelsen af kræft. De brugte en række sojabønne typer, der havde et højt oleinsyre og protein-indhold for at kunne overvåge sammenhængen mellem indtag af sojabønner og forskellige typer af kræftceller.
Undersøgelsen viste, at peptider fra sojabønnemel effektivt hæmmede cellevækst med 73% for tyktarmskræft, 70% for leverkræft og 68% for lungekræft.
Læs også: Soja kan reducere risikoen for fedtlever
Dette viser, at de valgte sojabønners høje oliesyreindhold kan have en potentiel nutraceutical evne til at reducere væksten af flere typer kræftceller.