Søg på Klog Kost

Agurkesaft dræber kræftceller i bugspytkitlen

Saft fra bitteragurk kan dræbe kræftceller i bugspytkirtlen - i hvert fald i museforsøg.
 

Bitter agurkesaft, der især er populært i asiatiske lande, kan dræbe bugspytkirtelkræftceller.

En undersøgelse fra University of Colorado offentliggjort i denne uge i tidsskriftet Carcinogenese viser, at saften begrænser bugspytkirtelkræftcellers mulighed for at metabolisere glukose, og dermed frarøver dem deres energikilde og ender med at dræbe dem.

"For tre år siden viste forskerne effekten af bitteragurk ekstrakt på brystcancerceller - dog kun i en petriskål. Denne undersøgelse går langt, langt videre. Vi brugte saft, som allerede bliver drukket i asiatiske lande. Vi viser hvordan det påvirker glukosemetabolismen hvordan det dræber bugspytkirtelkræftceller," siger dr. siger Rajesh Agarwal fra kræftforebyggelse og-kontrol på CU Cancer Center og professor ved Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences.

Agarwal interesse kom af at forbinde eksisterende forskning på en ny måde. Diabetes har tendens til at varsle bugspytkirtelkræft og bitteragurk har vist at påvirke diabetes 2, og er blevet anvendt i århundreder mod diabetes i naturmedicin i Kina og Indien. Ud fra denne tankegang, overvejede Agarwal hvad der ville ske, hvis de direkte udforskede sammenhængen mellem bitteragurk og kræft i bugspytkirtlen.  

"Resultatet er en ændring i metabolikken i bugspytkirtelkræftceller og en aktivering af AMP-aktiveret proteinkinase, et enzym, der angiver lave energi-niveauer i cellerne."  

Måske ikke tilfældigt regulerer bitteragurk også insulinsekretion af bugspytkirtlens betaceller. Efter studier i cellekulturer, viste gruppen, at mus med kræft i bugspytkirtlen, der fik bitteragurke-saft, havde en 60 procent mindre risiko for at udvikle sygdommen.  

"Det er et meget spændende fund," siger Agarwal.

"Mange forskere udvikler nye lægemidler målrettet mod kræftcellers evne til at forsyne sig med energi, og her har vi et naturligt forekommende stof, der kan gøre netop det."  

Agarwals Laboratorie vil nu studere hvordan bitteragurk påvirker kemobehandling af mus med kræft i bugspytkirtlen.