Søg på Klog Kost

Kvinder tjekker sit eget bryst.Kræftknuder i brystet bliver ikke bare færre, men også mindre, hvis man indtager rigeligt med omega-3.

Genmanipulation fastslår: Omega-3 beskytter mod brystkræft

Får du rigeligt med omega-3 fedtsyrer - kendt som fiskeolie - hele livet fra din tidlige barndom reduceres din risiko for at udvikle brystkræft med 30 procent.

 

Det viser en ny undersøgelse fra University of Guelph, Ontario, Canada, der er offentliggjort i Journal of Nutritional Biochemistry, hvor forskere for første gang entydigt har vist at omega-3 fedtsyrerne hæmmer udviklingen af brystkræft-tumorer.

"Vi viser, at livslang eksponering for omega-3 fedtsyrer har en gavnlig rolle i sygdomsforebyggelse - i dette tilfælde forebyggelse af brystkræft. Hvad der er vigtigt er, at vi har bevist, at omega-3 fedtsyrer, er den drivende kraft, og ikke noget andet."  

Læs også: Torskelever og laks kan reducere risikoen for brystkræft

"Det er en væsentlig konklusion," siger David Ma, professor ved Guelph Institut for Human Health and Nutritional Sciences, og en af undersøgelsens forfattere.  

Brystkræft er den mest almindelige form for kræft hos kvinder i hele verden, og er den anden hyppigste årsag til kvindelige kræftdødsfald.  

Normalt svært at bevise

Fortalere har længe ment at kosten kan bidrage væsentligt til at forebygge kræft. Men epidemiologiske og eksperimentelle undersøgelser, der kunne underbygge disse påstande har manglet, og undersøgelser med mennesker har været inkonsekvente, siger Ma.

"Der er iboende udfordringer i at gennemføre og måle kosten i sådanne undersøgelser, og det har gjort det svært at forbinde næringsstoffer i kosten med en formindsket kræftrisiko," forklarer han.  

Læs også: Kost i barndommen måske årsag til brystkræft

"Så vi har brugt moderne genetiske værktøjer til at løse et klassisk ernæringsmæssig spørgsmål."  

Forskerne genmanipulerede mus til selv at producere omega-3-fedtsyrer og udvikle aggressive brysttumorer, hvorefter de sammenlignede dem med mus, som kun var genetisk manipuleret til at udvikle den samme brystkræft, men ikke selv producerede omega-3-fedtsyrer.

Ja, velkommen til fagre nye verden.  

"Denne metode giver en rent genetisk tilgang til at undersøge virkningerne af hvordan omega-3 fedtsyrer gennem et helt liv påvirker udviklingen af brystkræft," siger Ma.  

Musene, der selv producerede omega-3 fedtsyrer udviklede kun to tredjedele af det antal tumorer, som kontrolmusene uviklede - og tumorerne var også 30-pct mindre.  

Læs også: Spis broccoli og undgå brystkræft

"Forskellen kan udelukkende tilskrives tilstedeværelsen af omega-3 fedtsyrer i de transgene mus - det er signifikant," siger Ma.

"Det faktum, at en et næringsstof kan have en betydelig effekt på tumor-udvikling og -vækst er bemærkelsesværdig og har betydelige implikationer i brystkræft-forebyggelsen."