Søg på Klog Kost

Store mængder sukker øger risiko for kræft

Det moderne menneskes sukkerforbrug kan nemt blive ekstremt. En liter cola indeholder f.eks. 50 sukkerknalder, hvilket er dobbelt så meget som børn må drikke dagligt.
 

For meget sukker sætter fut i et protein, der er kendt som en vigtig faktor i udviklingen af kræft.

Ny forskning forklarer hvorfor diabetikere har en forhøjet risiko for at dø af visse typer kræft, men viser også at de sidste årtiers ekstreme sukkerforbrug fra colaer og slik blandt unge kan ramme dem senere i form af kræft.

Sukker er en nødvendig kilde til kroppens energi, men konstant høje sukkerniveauer, som hos diabetikere, skader vores celler, og viser sig nu også at kunne øge risikoen for at få kræft.

Fedme er en af hovedårsagerne til diabetes, hvor kroppen ikke kan kontrollere blodsukkeret. Det er almindeligt kendt at højt blodsukker er karakteristisk for fedme og diabetes. Det er mindre kendt, at diabetes og fedme også er knyttet til en stigning i kræftrisikoen. Diabetikere har bl.a. op til dobbelt så stor riskiko for at få bugspytkirtel- eller tyktarmskræft.

Forskere under ledelse af Dr. Custodia Garcia-Jimenez på universitetet Rey Juan Carlos i Madrid har afsløret en central mekanisme, der forbinder fedme og diabetes med kræft.

Deres forskning viser at højt blodsukker øger aktiviteten af et gen, der er almindeligt impliceret i udviklingen af kræft.

Dr. Garcia Jimenez laboratorium undersøgte, hvordan celler i tarmen reagerer på sukker og signalerer til bugspytkirtlen om at frigive insulin, der regulerer blodsukkeret. Sukker i tarmen får cellerne til at frigive et hormon kaldet GIP, som øger insulinfrigivelse fra bugspytkirtlen.

Kan gøre celler udødelige

I en undersøgelse offentliggjort i Molecular Cell, viste Dr. Garcia Jimenez team, at tarmcellernes evne til at udskille GIP styres af et protein kaldet β-catenin, og at aktiviteten af β-catenin er strengt afhængig af blodsukkeret.

Øget aktivitet af β-catenin er kendt for at være en væsentlig faktor i udviklingen af mange krædttyper og kan gøre normale celler udødelige, hvilket er et nøgletrin i tidlige stadier af udviklingen af kræft.

Undersøgelsen viser, at høje sukkerniveauer medfører ekstrem akkumulering af β-catenin og fører til cellevækst.

"Vi blev overraskede over, at ændringer i vores stofskifte forårsaget af sukkeri kosten har betydning for vores kræftrisiko. Vi undersøger nu, hvordan andre elementer i kosten kan påvirke vores risiko for kræft. Ændring af kosten er en af de nemmeste forebyggelsesstrategier, der potentielt kan spare en masse lidelse og penge," siger Dr. Custodia García.

"Tidligere var vi usikre på, hvordan øget blodsukker kan øge risikoen for kræft. Denne undersøgelse identificerer en vigtig molekylær mekanisme, hvor højt blodsukker vil prædisponere for kræft. Den baner vejen for potentielle nye behandlingsformer til at mindske kræftrisiko for fede og diabetikere," siger Colin Goding, der er professor i onkologi ved universitetet i Oxford.