Søg på Klog Kost

Torskelever og laks kan reducere risiko for brystkræft

Et højt indhold D-vitamin i blodet kan tilsyneladende reducere risikoen for brystkræft med op mod 50 procent.
 

Har du et højt indhold af D-vitamin i blodet efter at du har passeret overgangsalderen, har du en mindre risiko for at få brystkræft.

Det tyder resultaterne fra en stor amerikansk undersøgelse fra University of California, San Diego School of Medicine, hvor forskere har studeret blodet fra 1200 raske præmenopausale kvinder.

Studiet af de 1.200 kvinders indhold af D-vitamin i blodet fandt, at et lavt indhold i tre måneder før kræftdiagnosen medførte omkring tre gange større risiko for brystkræft end kvinder, der havde det højeste indhold af D-vitamin. Undersøgelsen er i øjeblikket offentliggjort online forud for den trykte udgave af tidsskriftet Cancer Causes and Control.  

Adskillige tidligere studier har vist, at lave serumniveauer af D-vitamin i blodet er forbundet med en højere risiko for brystkræft efter overgangsalderen.

"Mens de mekanismer, der gør at D-vitamin kan forebygge brystkræft, ikke er klarlagt, tyder denne undersøgelse på, at lavt D-vitamin indhold i blodet er tydeligst sent i kræftudviklingen," siger dr. Cedric Garland, der er professor ved Institut for Familie-og Sygdomsforebyggelse ved UC San Diego.  

Analyser af D-vitamin indholdet målt mere end 90 dage før diagnosen har ikke endeligt fastslået sammenhængen mellem D-vitamin og risikoen for brystkræft i denne undersøgelse. Men den peger på en relevant periode, hvor man kan forebygge kræft - de sidste tre måneder forud for tumor diagnose er fysiologisk afgørende for væksten af tumoren.  

Ifølge Garland er det sandsynligvis i denne periode, hvor tumoren er mest aktiv i at inddrage de blodkar, der kræves for tumorvækst.

"Baseret på disse data, er yderligere undersøgelser vigtige for at fastslå den rolle, D-vitamin har i at reducere forekomsten af præmenopausal brystkræft, især i de sene faser af kræftens udvikling," siger han.  

Fisk i store mængder

Den nye undersøgelse trak på 9 millioner blodprøver indefrosset af Department of Defense Serum Repository til rutinemæssig sygdomsovervågning. Forskerne optøede og analyserede pre-diagnostiske prøver af blod fra 1.200 kvinder, som blev tappet i den samme periode. Det var henholdsvis prøver fra 600 kvinder, der senere udviklede brystkræft, og fra 600 kvinder, der forblev raske.  

Garland og kolleger anslog i en meta-analyse i 2011, at et D-vitamin-indhold på 50 ng / ml er forbundet med en 50 procent lavere risiko for brystkræft.

D-vitamin optages hovedsageligt i kroppen fra sollys, men om vinteren er det nødvendigt at spise sig til tilstrækkeligt D-vitamin.

Fisk og især torskelever indeholder mest D-vitamin. Garlands meta-analyse viste at et dagligt indtag på ca 100 microgram D-vitamin sikrede et  indhold af D-vitamin i blodet på 50 ng/ml.

Det ville kræve at man spiste enten 100 gram torskelever, 350 gram gravad laks eller 800 gram sild, hvilket kan synes uoverkommeligt for de fleste, så de fleste vil nok foretrække at tage det som kosttilskud.

Den normale anbefaling for et dagligt indtag af D-vitamin for kvinder efter overgangsalderen er kun 20 microgram, men den femdobbelte dosis er ifølge Garland ikke farlig eller giftig.

"Tilskuddet bør ikke veksle mellem forskellige former for D-vitamin, som vitamin D2, og megadoser bør undgås medmindre en læge har anbefalet det til kortvarig brug," tilføjer Garland.