Søg på Klog Kost

Fiberrig kost bremser udvikling af kræft

Mandler og mange andre nødder indeholder fibre, der tilsyneladende kan hæmme udviklingen af de tidlige stadier af prostatakræft.
 

En fiberrig kost kan måske være løsningen til at bremse udviklingen af tidlig prostatakræft.

Prostatakræft rammer hovedsageligt mænd over 50 år, men sygdommen udvikler sig tilsyneladende hurtigere i den vestlige verden end i Asien. Det er i forsøget på at finde ud af årsagen til denne forskel, at forskere fra University of Colorado Cancer Center, mener at have fundet ud af at svaret kan være en fiberrig kost.  

I undersøgelsen, der er offentliggjort i januar-udgaven af tidsskriftet Cancer Prevention Research, gav forskerne en gruppe mus inositel hexaphosphate (IP6), der er en vigtig forbindelse i fiberrig kost som f.eks bønner, brun ris, sesam-frø, mandler og mange andre planter. Derefter overvågede de udviklingen af prostatakræft hos musene.  

Dramatiske resultater

"Undersøgelsens resultater var virkelig dramatiske. Vi konstaterede en drastisk reduceret tumorvækst, primært som følge af de antiangiogene effekter af IP6," siger dr. Komal Raina fra Skaggs School of Pharmacy og Pharmaceutical Sciences på UCCC.

Dybest set forhindrede den aktive ingrediens ii fiberrig kost - altså IP6 - prostatatumorer fra at lave de nye blodkar, der er nødvendige for at forsyne dem selv med energi. Uden denne energi, kunne prostatakræften ikke udvikle sig. Ligeledes bremsede behandlingen med IP6 den hastighed, hvormed prostatakræft omsatte glukose.  

En mulig forklaring på at IP6 modarbejder metabolismen, er at det reducerer et protein kaldet GLUT-4, som medvirker til at transportere glucose.  

"Forskere har længe været på udkig efter genetiske variationer mellem asiatiske og vestlige befolkninger, som kunne forklare forskellen i prostatakræft udvikling, men nu ser det ud som om forskellen ikke skyldes genetik, men kosten. Asiatisk mad indeholder meget mere IP6 end den gennemsnitlige vestlige mad," siger Raina.