Søg på Klog Kost

Kvinde spiser burgerEr man arveligt belastet med Lynch-syndromet er det en god ide at holde sig fra brurgere og anden fastfood.

Burgere øger risikoen for arvelig tyktarmskræft

Burgere, chips eller grillmad øger risikoen for at udvikle tyktarms- og andre kræftformer hos personer, der er arveligt belastede.

 

Lynch-syndrom eller Hereditær Non-Polypose Colorektal Cancer (HNPCC) er en arvelig sygdom, der medfører en høj risiko for at få kræft i tyktarmen eller endetarmen. Risikoen for livmoderhalskræft og endometriotisk kræft øges også. Sygdommen rammer oftest allerede før man fylder 50 år og er forårsaget af mutationer i gener involveret i reparation af DNA i cellerne.

En ny analyse offentliggjort i tidsskriftet Cancer tyder på, at personer med Lynch-syndrom kan reducere deres risiko for kræft ved at reducere deres forbrug af burgere og andet grillmad.  

Ingen garanti

Talrige undersøgelser har undersøgt sammenhængen mellem visse fødevarer og endetarmskræft, og nu er der generel enighed om, at rødt og forarbejdet kød samt alkohol kan øge den enkeltes risiko. Kun få studier har dog evalueret livsstilsfaktorer hos patienter med Lynch-syndrom.

Forskere fra Wageningen University i Holland indsamlede derfor kostoplysninger fra 486 personer med Lynch-syndrom. I løbet af de næste 20 måneder konstaterede de, at der var opstået polypper, som er forstadier til kræft, hos 58 deltagere.  

Læs også: Spinat kan halvere kræftknuder i tyktarmen

"Vi konstaterede at patienter med Lynch-syndrom, som havde et stort forbrug af fastfood og snacks var dobbelt så tilbøjelige til at udvikle disse polypper som patienter med et lavere indtag," siger Dr. Akke Botma, der ledte undersøgelsen.  

"Desværre, betyder det ikke, at en kost uden fastfood og grillmad kan forhindre at polypper udvikler sig, men det kan betyde, at patienter, der spiser meget fastfood udvikler flere polypper," siger Dr. Botma.