Søg på Klog Kost

Grøn te beskytter mod kræft i fordøjelsessystemet

Grøn te beskytter mod kræft i hele fordøjelsessystemet fra spiserøret til endetarmen, men især de to nævnte organer.
 

Grøn te kan nedsætte din risiko for at udvikle kræft i dele af fordøjelsessystemet, især kræft i mave og spiserøret samt endetarmen.

Det viser en undersøgelse fra Vanderbilt-Ingram Cancer Center anført af Dr. Wei Zheng, der er professor i medicin og chef for afdelingen for epidemiologi. Undersøgelsen er netop udgivet i American Journal of Clinical Nutrition.

Undersøgelsen er baseret på interview med kvinder i Shanghai Womens Health Study, en befolkning-baseret undersøgelse af omkring 75.000 midaldrende og ældre kinesiske kvinder.

I de første interview blev deltagerne spurgt, om de drak te, hvilken type te, de drak, og hvor meget de drak. De fleste af de kinesiske kvinder fortalte at de primært drak grøn te.

Jo mere te, jo mindre risiko

Forskerne konstaterede, at regelmæssig tedrikning, defineret som tedrikkeri mindst tre gange om ugen i mere end seks måneder, var forbundet med en 17 procent nedsat risiko for alle kræftformer i fordøjelsessystemet.

Og jo mere te, kvinderne drak, jo mindre var risikoen for kræft.  Kvinder, der drak omkring to til tre kopper om dagen (mindst 150 gram te pr måned) havde således en 21 procent nedsat risiko for kræft i fordøjelsessystemet.

Tendensen var mest tydelig for mave-, spiserørs- og tarmkræft.

- Risikoen var desuden reduceret med 27 procent blandt kvinder, der havde drukket te regelmæssigt i mindst 20 år, siger hovedforfatter dr. Sarah Nechuta, der er assisterende professor i medicin.

- Og for tyktarms-og endetarmskræft, blev risikoen reduceret med 29 procent blandt kvinder, der havde drukket te i 20. Disse resultater tyder på at en langvarigt opbygget effekt kan være særligt vigtigt.

Reducerer DNA-skader

Te indeholder polyfenoler eller naturlige kemikalier, der indeholder catechiner som EGCG og EKG. Catechiner har antioxidant egenskaber og kan hæmme kræft ved at reducere DNA-skader og blokere tumorcellevækst og invasion.

Forskerne spurgte også om andre livsstilsfaktorer, herunder hvilken mad, kvinder spiste regelmæssigt, deres motionsvaner, uddannelsesniveau og erhverv. Kvinder, der nogensinde havde røget eller som drak alkohol, blev udelukket fra undersøgelsen.

Regelmæssige tedrikkere i studiet var yngre, havde højere uddannelse, trænede mere og spiste mere frugt og grønt. Men selv efter at forskerne havde korrigeret for disse faktorer, kunne de ikke udelukke en effekt af disse og andre umålte livsstilsvaner.