Søg på Klog Kost

Grøn te kan beskytte mod prostatakræft

Grøn te begrænser inflammation hos mænd med prostatakræft og øger måske dermed chancen for overlevelse.
 

Mænd kan forbedre deres helbredschancer efter en operation for prostatakræft ved at drikke masser af grøn te.

Grøn te har i tidligere undersøgelser vist sig at kunne beskytte mod flere former for kræft eller mod hastigheden af kræftens udvikling.

Nu viser en ny undersøgelse, at mænd med prostatakræft, der drak grøn te inden de fik fjernet deres prostata havde lavere tendens til inflammation efter operationen.

Resultaterne er netop præsenteret på den internationale Conference on Frontiers in Cancer Prevention Research.

- Vores undersøgelse viste, at seks kopper grøn te påvirker biomarkører i prostatavæv på tidspunktet for kirurgi, siger dr. Susanne M. Henning, der er adjungeret professor ved David Geffen School of Medicine på University of California Los Angeles.

- Denne forskning giver ny indsigt i de mekanismer, hvorved grøn te kan reducere risikoen for prostatakræft forårsaget af f.eks. inflammation, der er forbundet med udvikling af prostatakræft, siger hun

Te-ekstrakt reducerede risiko

Tidligere epidemiologiske data om forholdet mellem grøn te og prostatakræft har ikke været entydige. Men en nylig undersøgelse i Italien viste, at mænd med en forløber for prostatakræft kaldet prostata intraepitelial neoplasi, der fik en grøn te-ekstrakt, reducerede deres risiko for at få prostatakræft.

Henning og kolleger undersøgte potentielle mekanismer, hvor grøn te kunne være gavnlig, i en undersøgelse af 67 mænd, der stod til at gennemgå en operation (prostatektomi) for prostatakræft.

Forskerne udvalgte tilfældigt mændene til at drikke enten seks kopper grøn te eller vand dagligt i tre til otte uger, afhængigt af tidspunktet for deres operation.

De tog blod- og urinprøver før og efter at patienterne var startet i undersøgelsen og tog desuden prøver af prostatavæv.

Dataene viste, at koncentrationerne af prostata-specifikt antigen (PSA) var signifikant lavere i slutningen af undersøgelsen sammenlignet med starten hos mændene, der drak grøn te.

Endvidere viste en analyse, at nuclear factor kappa B, der er et tegn på inflammation, var blevet markant reduceret hos tedrikkerne sammenlignet med vanddrikkerne.

Urinprøver viste også at oxidative DNA-skader var blevet signifikant reduceret i urin hos mændene, der drak grøn te.

Henning og hendes kolleger vil nu yderligere forsøge at evaluere sammenhængen mellem grøn te og prostatakræft ved at forsøge at øge mængden. I øjeblikket er de ved at undersøge muligheden for at kombinere grøn te med andre naturprodukter i musestudier.