Søg på Klog Kost

Frugtsalat kan beskytte mod aggressiv prostatakræft

Et mix af frugt indeholder de nødvendige flavonoider, somm kan beskytte mod prostatakræft.
 

En skål frugtsalat med flavonoid-rige frugter som æbler, jordbær og appelsiner hver dag kan beskytte dig mod udvikling af aggressiv prostatakræft.

Det viser et stort amerikansk studie af næsten 2000 mænd med prostatakræft, som opgjorde deres daglige måltider.

Forskerne var især interesserede i deres indtag af flavonoider, der er en gruppe af antioxidanter, som i tidligere undersøgelser har vist sig at have flere forebyggende effekter.

I et nyt studie fra University of South Carolina viser at et jo flere flavonoider, deltagerne i undersøgelsen spiste, jo mindre aggressiv var deres prostatakræft.

Flavonoider er en samlet betegnelse for flavanoler, katekiner flavanoner og antocyaniner, der findes i flere frugter og grøntsager.

Æbler har flest flavonoler, mens appelsiner har flest flavanoner. Jordbær og blåbær er rige på flavanoler og antocyaniner.

Andre kilder til flavanoider er blandt andet chokolade, røde druer og rødvin samt løg og grøn te.

Der er således en sund grund til at mixe en lækker frugtsalat med æbler, appelsin, jordbær og blåbær blandet med en fedtfattig græsk youghurt med et drys mørk chokolade over.

Variation vigtig

Ikke mindst fordi undersøgelsen viser at det er sammenblandingen af flere forskellige typer af flavonoider, der yder den bedste beskyttelse.

- Integrering af mere plante-baserede føde- og drikkevarer i kosten kan yde en vis beskyttelse mod aggressiv prostatakræft, siger Susan E. Steck, der er lektor på Arnold School of Public Health ved University of South Carolina.

Tidligere prækliniske studier har vist, at flavonoider kan have gavnlige virkninger mod prostatakræft, men kun få studier har undersøgt effekten af flavonoider på prostatakræft hos mennesker.

Steck og hendes kolleger brugte data fra 1897 mænd i North Carolina-Louisiana Prostata Cancer Project, som for nyligt var blevet diagnosticeret med prostatakræft.

Deltagerne udfyldte et spørgeskema, der gav forskerne mulighed for at vurdere deres indtag af flavonoider, som de målte på baggrund af det amerikanske landbrugsministeriums database over flavonoid-indhold i udvalgte fødevarer.

Vigtigt for rygere

Undersøgelsen viste at mænd med det højeste samlede indtag af flavonoider havde en 25 procent lavere risiko for aggressiv prostatakræft sammenlignet med mænd med den laveste flavonoid indtagelse.

- Vi konstaterede, at højere samlet flavonoid indtagelse var forbundet med reducerede odds for aggressiv prostatakræft, men ingen individuel underklasse af flavonoider syntes at yde beskyttelse alene, hvilket tyder på, at det er vigtigt at indtage en bred vifte af plante-baserede fødevarer i kosten, snarere end at fokusere på én bestemt type flavonoid eller flavonoid-rig mad, siger Steck.

Forskerne kunne desuden konstatere at risikoen for aggressiv prostatakræft var endnu lavere hos mænd, der var yngre end 65 år og hos rygere med det højeste indtag af flavonoid.

"Resultaterne understøtter folkesundhed anbefalinger og retningslinjer fra organisationer som American Institute for Cancer Research til at spise en mere planterig kost," siger Steck.

"Især kan forbruget af mere flavonoid-rige fødevarer være gavnligt for personer, der har en øget risiko for kræft, som rygere."