Søg på Klog Kost

Gurkemeje kan tilsyneladende bremse udviklingen af kræftknuder og spredning af metastaser fra prostatkræft.

Gurkemeje kan beskytte mod prostata- og brystkræft

Gurkemeje er den plante, der giver karry den gule farve, men plantens aktive stof curcumin kan tilsyneladende også sætte et rødt stoplys for spredning af metastaser fra bryst- og prostatakræft.

 

Curcumin har i adskillige undersøgelser vist sig at have anti-inflammatoriske virkninger over for gigt og andre sygdomme. Nu viser en ny undersøgelse ledet af et forskerteam på Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) i München, at det også kan hæmme dannelsen af metastaser.

Prostatakræft er en af de mest udbredte maligne sygdomme i den vestlige verden, og diagnosticeres ofte først efter at metastatiske tumorer er dannet i andre organer. I tre procent af tilfældene er disse metastaser dødbringende.

Curcumin er veltolereret og er derfor i princippet velegnet både til profylaktisk anvendelse (primær forebyggelse) og også til undertrykkelse af metastaser i tilfælde, hvor en etableret tumor allerede er til stede (sekundær forebyggelse).

I en tidligere undersøgelse har Dr. Beatrice Bachmeier fra LMU München vist, at stoffet statistisk signifikant reducerer dannelsen af lungemetastaser hos dyr med fremskreden brystcancer.

Formildende metastase

Den nye undersøgelse har set på curcumins evne til at forebygge spredning af metastaser fra prostatakræft, og forsøgt at bestemme midlets virkningsmekanisme. Forskerne undersøgte først de molekylære processer, der er unormalt reguleret i prostata carcinomceller.

Læs også: Persille kan redde kvinder på hormoner fra brystkræft

Bryst-og prostatacancer er ofte forbundet med latente eller kroniske inflammatoriske reaktioner, og i begge tilfælde viste tumorcellerne sig at frembringe pro-inflammatoriske immunmodulatorer herunder cytokinerne CXCL1 og CXCL2.

Forskerne fortsatte derefter med at vise, at curcumin specifikt nedsætter virkningen af disse to proteiner, hvilket også viste sig i et forsøg med mus, hvor antallet af metastaser faldt.

"På grund af virkningen af curcumin, producerer tumorcellerne mindre mængder af cytokiner, som fremmer metastaser," siger Bachmeier.

- Som følge heraf er frekvensen af metastase-dannelse i lungerne signifikant reduceret hos dyr med brystkræft, som vi tidligere har vist, eller carcinom i prostata, som det fremgår af vores nye forsøg.

Carcinom er betegnelsen for kræft, der udgår fra hud-, slimhinde- eller kirtelceller.  

Kan trygt anbefales

Bachmeier mener derfor, at curcumin kan være nyttige i forebyggelsen af brystkræft og prostatakræft - som begge er forbundet med inflammation - og til at reducere deres metastatiske potentiale.

Læs også: Spis broccoli og undgå brystkræft

- Det betyder ikke, at forbindelsen skal ses som en erstatning for konventionelle behandlinger. Dog kunne den spille en positiv rolle i den primære forebyggelse - før en fuld-udviklet tumor opstår - eller hjælpe med at afværge dannelsen af metastaser. I denne forbindelse, er meget vigtig, at stoffet tåles godt, fordi man trygt kan anbefale det til personer, der har en øget tumor risiko. 

En daglig indtagelse af op til 8 g curcumin betragtes som sikkert, og dets anti-inflammatoriske egenskaber har længe været udnyttet i traditionel orientalsk medicin.

Mænd med benign hyperplasi af prostata (BHP) er en mulig målgruppe for profylakse, det samme er kvinder, der har en tilfælde af brystkræft i familien.

Midlet kan også være værdifuld som et supplement til visse kræftbehandlinger. Under alle omstændigheder skal curcumins gavnlige virkninger først bekræftet i kontrollerede kliniske forsøg.