Søg på Klog Kost

Kost i barndommen måske årsag til brystkræft

Pigers udvikling af bryster hænger tilsyneladende mere sammen med deres vægt og kost end hidtil antaget. Det samme gælder risikoen for at udvikle brystkræft.
 

Kost og fedme i barndommen kan tilsyneladende være afgørende for om kvinder får brystkræft - helt uafhængigt af kroppens produktion af hormonet østrogen.

Ifølge en ny undersøgelse fra University of California har kosten meget større indflydelse på de processer, der regulerer normal brystudvikling, som kan påvirke risikoen for at udvikle brystkræft senere i livet

- Det har længe været antaget, at cirkulerende østrogener fra æggestokkene, der ligger til grund for den normale kvindelige reproduktive udvikling, også var afgørende for brystvækst og -udvikling, siger Russ Hovey fra University of California i Davis. Han er hovedforfatter til en artikel om undersøgelsen, som netop er offentliggjort i Proceedings of National Academy of Sciences.

- Vores resultater tyder imidlertid på, at kost og forskydninger i kroppen stofskifte, der minder om ændringer i forbindelse med fedme og diabetes 2, også kan stimulere brystvækst, siger han.

I undersøgelserne brugte forskerne mus, der fik en kost suppleret med en type fedtsyre, som efterligner specifikke aspekter af metabolisk syndrom, der er en samling af forstyrrelser i kroppens omsætning af næringsstoffer.

Hos mennesker er dette syndrom forbundet med en lang række ændringer forbundet med fedme, som kan øge risikoen for type 2-diabetes og hjerte-karsygdomme.

Bryster voksede uden østrogen

Fedtsyren blev tilsat musenes kost, fordi den er kendt for at forstyrre normale metaboliske processer. I denne undersøgelse, fik  fedtsyren brystkirtlerne til at vokse, selv om musene manglede østrogen.

Forskerne konstaterede desuden, at denne kost-forårsagede bryst-udvikling også øgede dannelsen af brysttumorer hos nogle af musene.

De udelukkede at østrogen havde en rolle for kostens evne til at  øge væksten af brystvæv ved at give musene et middel, hvor funktionen af østrogen blev blokeret.

Forskerholdet opdagede også, at forskellige musestammer reagerede forskelligt på kosttilskuddet, selv om de metaboliske ændringer var de samme, hvilket tyder på at der kan være en genetisk forklaring på hvordan kost og relaterede metaboliske ændringer påvirker risikoen for brystkræft i forskellige befolkningsgrupper, siger Hovey.

Han bemærkede, at resultaterne fra undersøgelsen sandsynligvis ville have betydelige konsekvenser for en bedre forståelse af  kvinders brystudvikling før puberteten og efter overgangsalderen, hvor østrogen-niveauet er lavere.

- Resultaterne af denne undersøgelse er særligt vigtige, fordi data viser, at piger udvikler bryster i en tidligere alder, samtidig med at vi oplever en fedme-epidemi blandt børn, pointerer Hovey.