Søg på Klog Kost

Hold dig fra hakkebøfferne

Pandestegning er tilsyneladende generelt kræftfremkaldende, men især i forbindelse med højstegning af rødt kød.Risikoen for at udvikle prostatakræft stiger med hele 40 procent, hvis du har hang til hakkebøffer.

Risikoen gælder for så vidt alt rødt kød, der steges ved høje tempereaturer på en pande.

Det viser en ny amerikansk undersøgelse fra University of Southern California, hvor et studie fra Keck School of Medicine med titlen "Rødt kød og fjerkræ, tilberedning, genetisk disposition og risikoen for prostatakræft", giver vigtig viden om hvordan rødt kød og tilberedning af det kan øge risikoen for kræft i prostataen.

Tidligere undersøgelser har fremhævet en sammenhæng mellem rødt kød og risikoen for prostatakræft, men beviserne har været begrænset.

Fokus på tilberedningen af rødt kød, viser imidlertid, at risikoen for prostatakræft kan være et resultat af at kraftige kemisk carcinogener dannes, når kød steges ved høje temperaturer.

Forskerne undersøgte data fra næsten 2.000 mænd, der deltog i Californien Collaborative Prostate Cancer Study, hvor undersøgelsens deltagere udfyldt et omfattende spørgeskema, hvor de opgav mængden og typen af kød de spiste, herunder fjerkræ og forarbejdet rødt kød.

Oplysninger om madlavningspraksis (f.eks pande-stegning, ovn-stegning eller grillning) blev suppleret med farvefotografier, der viste hvor hårdt kødet var stegt. Mere end 1.000 af mændene i undersøgelsen var diagnosticeret med fremskreden prostatacancer.

- Vi fandt, at mænd, der spiste mere end 1,5 portioner stegt rødt kød om ugen øgede deres risiko for fremskreden prostatakræft med 30 procent, siger Mariana Stern, der lektor i forebyggende medicin ved Keck School of Medicine på USC.

Pandestegning generelt farlig

- Desuden var mænd, der spiste mere end 2,5 portioner rødt kød tilberedt ved høje temperaturer 40 procent mere tilbøjelige til at have fremskreden prostatakræft.

Forskerne fandt også, at mænd der spise ovnstegt fjerkræ havde en lavere risiko for fremskreden prostatakræft, mens forbruget af stegt fjerkræ var forbundet med øget risiko.

Stern bemærker, at pande-stegning, uanset kødtype, konsekvent har ført til en øget risiko for prostatakræft. Det samme mønster sås i Sterns tidligere undersøgelser, som fandt, at fisk tilberedt ved høje temperaturer, især pandestegt, øger risikoen for prostatakræft.

Forskerne ved ikke hvorfor pande-stegning udgør en højere risiko for prostatakræft, men de har mistanke om, at det er på grund af dannelsen af de dna-skadelige kræftfremkaldende stoffer - heterocycliske aminer - under tilberedningen af rødt kød og fjerkræ. Disse farlige kemiske stoffer dannes, når sukker og aminosyrer koges ved høje temperaturer i længere tid.

Andre kræftfremkaldende stoffer, såsom polycykliske aromatiske kulbrinter (PAH) dannes under grillning eller rygning af kød. Når fedt fra kødet drypper på en åben flamme, efterlader røgen aflejringer af PAH'er på kødet.

Der er stærke eksperimentelle beviser for, at farlige kemiske stoffer og PAH'er bidrager til visse kræftformer, herunder prostata-kræft.

Observationerne fra denne undersøgelse alene er ikke nok til at komme med sundhedsmæssige anbefalinger, men i betragtning af de få modificerbare risikofaktorer, der er kendt for prostatakræft, er forståelsen af kostfaktorer og tilberedningsmetoder af høj betydning for folkesundheden, siger Stern.