E-vitaminer kan både forebygge og fremkalde kræft
Næste gang du overvejer om du skal bruge margarine eller olie i din favoritopskrift, så ræk ud efter olien - og helst en majs- eller rapsolie.
Nogle E-vitaminer kan beskytte dig mod kræft og selv om både margarine og olier er gode kilder til E-vitamin, så er de gode E-vitaminer hovedsageligt at finde i planteolierne.
I de seneste år har der været større videnskabelige diskussioner om, om E-vitamin forebyggede eller forårsagede kræft, men nu forsøger forskere ved Center for Cancer Prevention ved Rutgers Ernest Mario Farmaceutiske Højskole at slå fast at visse E-vitaminer kan forebygge kræft.
Det drejer sig om gamma- og delta-tokoferoler, der især findes i planteolier og nødder, og som de mener kan forebygge tarm-, lunge-, bryst- og prostatakræft.
- Der er undersøgelser, som tyder på, at E-vitamin faktisk øger risikoen for kræft og svækker knoglerne, siger Chung S. Yang, direktør for centret.
- Vores budskab er, at E-vitamin i form af gamma-tokoferoler, den mest udbredte form for E-vitamin i den vestlige kost, og delta-tokoferoler, som også findes i vegetabilske olier, kan forebygge kræft, medens en anden udgave af E-vitamin, alpha-tokoferol, der er almindeligt anvendt som E-vitamin-tilskud, ikke har denne effekt.
Mindre tumorer
Yang og hans kolleger har udført en række forsøg, hvor de undersøgte sammenhængen mellem E-vitamin og kræft, som de for nylig præsenterede i Cancer Prevention Research, et tidsskrift for American Association for Cancer Research.
Yang siger at forskere ved Rutgers, der undersøgte tarm-, lunge-, bryst- og prostatakræft, konstaterede, at de former for E-vitamin, der findes i vegetabilske olier, gamma og delta-tokoferoler, forebygger kræftdannelse og -vækst i dyreforsøg.
- Når dyr blev udsat for kræftfremkaldende stoffer, så havde den gruppe, der fik disse tokoferoler i deres kost færre og mindre tumorer, fortæller Yang.
- Og når kræftceller blev injiceret i mus, så bremsede disse tokoferoler også udviklingen af tumorer.
Delta-tokoferol mest effektiv mod tarmkræft
Yang pointerer desuden at et andet nyligt publiceret forsøg i Cancer Prevention Research indikerer, at delta-tokoferol formen af E-vitamin mere effektiv end andre former for E-vitamin til at undertrykke udviklingen af tarmkræft hos rotter.
I et af de største kliniske forsøg i USA og Canada med prostatakræft patienter, fandt forskerne, at den mest almindeligt anvendte form for E-vitamin kosttilskud, alfa-tokoferol, faktisk ikke forhindrer prostatacancer, men faktisk signifikant øger risiko for denne sygdom hos raske mænd.
- Dette er grunden til, at det er vigtigt at skelne mellem de forskellige former for E-vitamin og udføre mere forskning på deres kræftforebyggende effekter.
- For folk, der tror, at de er nødt til at tage E-vitamintilskud, er det klogest at tage en blanding af E-vitamin, der ligner indholdet i vores almindelige kost.