Skip to main content
logo for klog kost

Spis broccoli og undgå brystkræft

{module Google Artikel Billedtop}
Det er godt for brysterne at spise broccoli. Især hvis man har været ramt af brystkræft.
 

Vi ved godt, at broccoli og bønnespirer er meget sundt, men nu tyder noget på, at især kvinder med brystcancer bør sørge for at få rigeligt med de sunde grøntsager.

Hvis man har været ramt af brystkræft og er bange for, at sygdommen kommer igen, bør man finde på alle mulige gode retter med masser af grøntsager af korsblomst-gruppen, som f.eks. broccoli og bønnespirer.

I hvert fald viser en undersøgelse, at kræftsyge kvinder, som spiser disse grøntsager, lever længere og har større chance for at undgå, at brystkræften kommer igen.

Læs også: Teplante effektiv mod brystkræftceller

- Jo mere af bl.a. broccoli og jo flere bønnespirer du spiser des større chance har du, siger forskeren Sarah J. Nechuta, PhD, som stod for studiet på Vanderbilt University i Nashville, Tennessee.

5000 kinesere med brystkræft

- Og det er nemt at få 150 gram af disse grøntsager listet ind i din daglige kost, tilføjer hun. En kop af de såkaldte korsblomstrede grøntsager som f.eks. kogt broccoli, blomkål, bønnespirer, senneps blad og kål vejer ca. 150 gram.

Korsblomstrede grøntsager:
  • Rucola
  • Roer
  • Bok choy
  • Broccoli
  • Rosenkål
  • Kål
  • Blomkål
  • Kinakål
  • Daikon
  • Peberrod
  • Grønkål
  • Kålrabi
  • Sennep
  • Radiser
  • Kålroe
  • Majroe
  • Brøndkarse

Undersøgelsen er ikke den første, der påviser, at man bør spise mere af denne type grøntsager, hvis man vil undgå brystkræft. Men det er den største, med næsten 5.000 kinesiske brystkræft overlevere i alderen 20-75 år, som mellem 2002 og 2006 har fået diagnosen i samtlige stadier.

Resultaterne blev præsenteret ved det årlige møde i American Association for Cancer Research.

Omkring fem år efter diagnosen, viste det sig, at de kvinder, som i gennemsnit spiste 150 gram af de pågældende grøntsager, havde 42 pct. mindre risiko for at dø af brystkræften end de kvinder, der dagligt spiste 54 gram eller mindre.

Læs også: Gurkemeje kan beskytte mod brystkræft

Forskerne mener, at årsagen til, at de korsblomstrede grøntsager hjælper mod tilbagefald af brystkræft, skyldes det kemiske stof kaldet ’glucosinolater’. Når man spiser grøntsagerne, dannes aromastofferne ’isothiocyanater’, som har vist sig at have anti-cancer effekter.

Man skal dog ikke tro, at grøntsagerne alene gør hele forskellen i risikoen for tilbagefald. Kvinder, der spiser en masse korsblomstrede grøntsager har muligvis også en generelt sundere livsstil, der reducerer deres tilbagefaldsrisiko.