Skip to main content
logo for klog kost

Svampe kan reducere din kræftrisiko

Tilføjer du østershatte, shiitake eller andre svampe i din salat kan det reducere din risiko for kræft - og især brystkræft - markant.

Det viser i hvert fald en gennemgang af 17 kræftstudier, der blev offentliggjort mellem 1966 og 2020, som forskere fra Penn State University i USA har offentliggjort i tidsskriftet Advances in Nutrition.

I analysen af data fra mere end 19.500 kræftpatienter undersøgte forskerne sammenhængen mellem svampeindtag og kræftrisiko.

Svampe er rige på vitaminer, næringsstoffer og antioxidanter, der også i tidligere undersøgelser har vist, at de rigeligt fortjener betegnelsen superfødevarer.

Selvom shiitake, østershatte, Karl Johan og kejserhat har større mængder af aminosyren ergothionein end den champignons og portabello-svampe, fandt forskerne, at folk, der inkorporerede enhver form for svampe i deres daglige kostvaner, havde en lavere risiko for kræft.

Resultaterne viste at personer, der spiste 18 gram svampe dagligt, havde en 45 procent lavere risiko for kræft sammenlignet med personer, der ikke spiste svampe.

"Svampe er den største diætkilde til ergothionein, som er en unik og potent antioxidant og cellulær beskytter," fortæller Djibril M. Ba, der er kandidatstuderende i epidemiologi ved Penn State College of Medicine.

"Genopfyldning af antioxidanter i kroppen kan hjælpe med at beskytte mod oxidativt stress og mindske risikoen for kræft."

Da specifikke kræftformer blev undersøgt, bemærkede forskerne, at der var en særlig stor sammenhæng med en reduceret risiko for brystkræft. Ba vil dog ikke udelukke, at dette kunne skyldes, at de fleste af undersøgelserne ikke omfattede andre former for kræft.

"Samlet set giver disse resultater vigtige beviser for de beskyttende virkninger af svampe mod kræft," siger medforfatter John Richie, der er forsker ved Penn State Cancer Institute og professor i folkesundhedsvidenskab og farmakologi.

"Fremtidige undersøgelser er nødvendige for bedre at lokalisere de involverede mekanismer og specifikke kræftformer, der kan blive påvirket."