Skip to main content
logo for klog kost

Fedtfattig kost kan redde dig fra at dø af brystkræft

Flere grøntsager, frugter og korn som en del af et fedtfattig diæt kan reducere kvinders risiko for dødsfald pga. brystkræft markant efter overgangsalderen.

{snippet start}

Det viser resultaterne af en undersøgelse fra University of California i Los Angeles, hvor forskere har undersøgt hvordan 3.374 kvinder med brystkræft klarede sig hvis de enten spiste sundere eller spiste normalt.

Kvinderne deltog i et kæmpestudie med 48.835 deltagere, der ved indlemmelsen i 1993 og 1998 blev bedt om enten at spise deres normale kost (60% af patienterne), hvor fedt stod for mindst 32 procent af deres daglige kalorier, eller (40% af patienterne) en diæt med det formål at reducere fedtforbruget til 20% af energien og øget indtag af grøntsager, frugter og korn.

Efter en opfølgning på næsten 20 år viste det sig, at de kvinder, der havde fået brystkræft og spiste den sundere kost havde en 21 procent lavere risiko for at dø af brystkræft sammenlignet med de brystkræftramte kvinder, der fortsatte med at spise deres normale kost.

Derudover var der en 15 procents reduktion i dødsfald af hvilken som helst årsag.

Kvinderne, der spiste den sunde kost, reducerede deres fedtindtag væsentligt, hvilket resulterede i et beskedent vægttab på tre procent.

"Dette er en kostændring, som vi mener kan opnås af mange, fordi det repræsenterer en moderat kostændring," siger dr. Rowan T. Chlebowski fra Los Angeles Biomedical Research Institute at Harbour-UCLA Medical Center, der desuden oplyser at kosten var endnu mere moderat end oprindeligt planlagt, da flertallet af patienterne indtog mindre end 20 procent fedt.

En yderligere analyse viste, at en undergruppe af kvinder efter overgangsalderen med høj risiko for dødsfald pga. brystkræft grundet livsstilsproblemer som diabetes, overvægt etc. har endnu større fordel af den sunde diæt.

Undersøgelsen er i modsætning til de fleste kostundersøgelser, hvor resultaterne er baseret på observationer og spørgeundersøgelser, et randomiseret forsøg, hvor kvindernes tilfældigt er blevet sat på forskellige diæter.

"Ifølge vores gennemgang er dette den eneste randomiserede undersøgelse, der tyder på, at en ændring kan reducere en kvindes risiko for at dø af brystkræft," siger Chlebowski.

"Det har været et problem, at vi kun har haft observationsforsøg, når det kommer til at forstå forholdet mellem kost og dødsfald fra kræft," siger dr. Monica M. Bertagnolli, der er præsident for den amerikanske kræftlægeforening, ASCO.

"Den kendsgerning, at denne undersøgelse et langt stykke er baseret på randomiserede forsøgsdata, gør det til stærk information," siger hun.