Skip to main content
logo for klog kost

Stoffer i karry og æbler blokerer kræftcellers vokseværk

Karry og æbler er to af en række fødevarer, der i en ny analyse viser sig at kunne forebygge prostatakræft.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra University of Texas i Austin, der har identificeret flere naturlige forbindelser i fødevarer som gurkemeje, æbleskræl og røde druer, som vigtige ingredienser, der kan bremse væksten af ​​prostatakræft.

Forskerne har brugt en ny analytisk metode til at screene mange plantebaserede kemikalier i stedet for at teste et enkelt stof, som mange undersøgelser gør det, for at finde specifikke kombinationer, der reducerer prostatakræft tumorer.

Forskerne gennemgik tidligere undersøgelser og tog et nyt blik på kombinationer af næringsstoffer, "der har en bedre effekt på prostatakræft end eksisterende stoffer", siger medforfatter Stefano Tiziani, lektor ved Institut for Ernæringsvidenskab ved UT Austin.

"Skønheden i denne undersøgelse er, at vi var i stand til at hæmme tumorvækst hos mus uden toksicitet," fortæller han.

I løbet af det sidste årti har nogle kræftundersøgelser fremhævet de potentielle behandlinger, som planter kan tilbyde, herunder stoffer, der findes i fødevarer som gurkemeje, æbleskræller og grøn te.

Disse forbindelser minimerer en af ​​risikofaktorerne for kræft - inflammation i kroppen. Folk, der har kronisk inflammation på grund af kronisk infektion, autoimmun sygdom eller tilstande som fedme har en højere kræftrisiko på grund af skade på normale celler.

Forskerne testede først 142 naturlige forbindelser på mus og menneskeceller for at se hvilke der hæmmede prostatakræft, når de blev indgivet alene eller i kombination med et andet næringsstof.

De mest lovende aktive ingredienser blev derefter testet i museforsøg:

  • ursolic syre, et voksagtigt naturligt stof i æbleskræller og rosmarin;
  • curcumin, det gule stof i gurkemeje;
  • resveratrol, der er almindelig i røde druer og bær

"Disse næringsstoffer har potentielle kræftegenskaber og er let tilgængelige," siger Tiziani, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Precision Oncology.

"Vi behøver kun at øge koncentrationen en smule over de niveauer, der findes i en sund kost for at opnå en effekt på prostatakræftceller."

Undersøgelsen viser også, hvordan de plantebaserede stoffer arbejder sammen.

Kombination af ursolic syre med enten curcumin eller resveratrol forhindrer kræftceller i at optage alt for store mængder glutamin, som de har brug for at vokse.

Det er en interessant løsning at blokere optagelsen af ​​et næringsstof, som kræves af prostatakræftceller med næringsstoffer, der er almindeligt i den menneskelige kost.