Skip to main content
logo for klog kost

Udelukkelse af aminosyrer kan reducere kræfttumorer

Ved at udelukke to aminosyrer fra kosten kan man reducere tumorvækst og forlænge overlevelsen - i hvert fald hos mus.

{snippet start}

De viser studier fra Cancer Research UK og University of Glasgow, hvor forskerne mener, at deres resultater tyder på, at en speciel diæt kunne gøre konventionelle kræftbehandlinger mere effektive.

Aminosyrer er proteinernes byggesten, som vi både kan producere selv og kan få tilført gennem kosten. Nogle aminosyrer kan vi kun få gennem kosten og kaldes derfor essentielle aminosyrer. Men de to aminosyrer, som forskerne fjernede fra musenes kost, var ikke essentielle - serin og glycin. Alligevel betød fjernelsen fra kosten, at udviklingen af ​​lymfom og tarmkræft blev reduceret.

Forskerne fandt også, at den særlige kost gjorde nogle kræftceller mere modtagelige for kemikalier i celler kaldet reaktive iltarter.

Kemoterapi og strålebehandling øger niveauerne af disse kemikalier i cellerne, så denne forskning tyder på en specielt diæt kan gøre konventionelle kræftbehandlinger mere effektive.

Det næste stadie ville være at oprette kliniske forsøg med kræftpatienter for at vurdere muligheden for og sikkerheden ved en sådan behandling.

"Vores resultater tyder på, at begrænsning af specifikke aminosyrer gennem en kontrolleret kostplan kunne være en del af behandlingen for nogle kræftpatienter i fremtiden," siger dr. Oliver Maddocks fra Cancer Research UK ved University of Glasgow.

"Denne form for begrænset diæt skal omhyggeligt kontrolleres og overvåges af læger. Vores kost er kompleks og proteiner - den vigtigste kilde til alle aminosyrer - er afgørende for vores helbred og trivsel," pointerer professor Karen Vousden, der er chefforsker ved Cancer Research UK og medforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Nature.

De to aminosyrer findes især i kød, fisk og mejeriprodukter - ligesom andre proteiner, så det er ikke aminosyrer man selv kan udelukke uden at droppe de fleste andre aminosyrer.

Selv om sunde celler er i stand til at producere tilstrækkelig serin og glycin, er kræftceller meget mere afhængige af at få disse vitale aminosyrer fra kosten. 

Undersøgelsen fandt imidlertid også, at diæten var mindre effektiv i tumorer med et aktiveret Kras-gen, som ved kræft i bugspytkirtlen, fordi det defekte gen øgede kræftcellernes evne til at lave deres egen serin og glycin. Dette kan måske bruges til at afgøre hvilke tumorer, som en diæt-ændring bedst kan behandle.

"De næste trin er kliniske forsøg med mennesker for at se, om en specialiseret diæt uden disse aminosyrer er sikker og hjælper med at bremse tumorvækst som hos musene. Vi er også nødt til at finde ud af hvilke patienter, der sandsynligvis vil have gavn af den udfra deres kræftform," siger dr. Emma Smith, videnskabskommunikationsleder hos Cancer Research UK.