Søg på Klog Kost

Et stof i persille kan tilsyneladende bremse udviklingen af kræftceller og stoppe tumorer i at vokse.

Persille kan redde kvinder på hormoner fra brystkræft

 

Stegt flæsk med persillesovs er for nogle, især ældre mennesker, en gudespise og nu kan det være at videnskaben kan få flere, også yngre, til at dyrke den gamle ret.

En undersøgelse viser nemlig at et stof ibl.a. persille, kan helbrede en aggressiv form for brystkræft, der kan opstå som følge af at kvinder får hormonbehanfdling i forbindelse med overgangsalderen.

- Dette er den første undersøgelse, der påviser, at apigenin, som kan udvindes fra persille, selleri og mange andre naturlige kilder, er effektiv mod brystkræftceller, der er blevet påvirket af et bestemt kemikalie, der bruges i hormonbehandling, siger medforfatter Salman Hyder, der er professor i biomedicinsk videnskab ved College of Veterinary Medicine og Dalton Cardiovascular Research Center.

Tumorer krympede

I undersøgelsen, implanterede Hyder og hans kolleger dødbringende, hurtigt voksende brystkræftceller, kendt som BT-474, i en speciel type mus. Nogle af musene blev derefter behandlet med medroxyprogesteronacetat (MPA), en type progestin, der almindeligvis bliver givet til kvinder, der har passeret overgangsalderen. En kontrolgruppe modtog ingen MPA.

Senere blev en gruppe af de MPA-behandlede mus behandlet med apigenin.

Det viste sig at kræfttumorer voksede hurtigt i de mus som ikke modtog apigenin, mens væksten af brystkræftceller i de apigenin-behandlede mus faldt til samme niveau som for kontrolgruppen samtidig med at deres tumorer krympede.

"Vi ved ikke præcis, hvordan apigenin gør dette på et kemisk niveau," siger Hyder.

"Vi ved, at apigenin bremser udviklingen af brystkræftceller på tre måder: ved at inducere celledød, ved at hæmme celleproliferation, og ved at reducere ekspressionen af et gen forbundet med kræftvækst. Blodkar, der fodrer kræftceller havde også mindre diametre i apigenin-behandlede mus i sammenligning med ubehandlede mus. Mindre kar betyder begrænset tilførsel af næringsstoffer til tumorer og kan have medvirket til at udsulte kræften og hindre dens evne til at sprede sig."

Alternativ til kemo

Musene i undersøgelsen blev injiceret med apigenin. I fremtiden kan apigenin injektioner være et sikkert alternativ eller supplement til de meget giftige kemoterapier, der bruges i dag.

"Kemoterapi medfører hårtab, ekstrem træthed og andre bivirkninger," siger Hyder.

"Apigenin har ikke vist nogen giftige bivirkninger selv ved høje doser. Folk har spist det i århundreder i frugt og grøntsager.

Kliniske forsøg med apigenin med mennesker kunne starte i morgen, men vi er nødt til at vente på at læger tager det næste skridt," siger Hyder.

- Et problem er, at fordi apigenin ikke har et specifik mål i kræftcellen, har det været svært at få finasiering til forskningen. Samtdig er det så let at udvinde apigenin fra planter, at medicinalfirmaer ikke kan se nogen fordel i udvikling af en medicinsk behandling. De vil ikke investerer i at studere noget, der kan gro i din egen have.