Skip to main content
logo for klog kost
Curcumin fra gurkemeje efterfulgt af silymarin fra mælketidsel er effektivt i bekæmpelse af kræftceller fra tyktarmen.

Stoffer i gurkemeje og marietidsel dræber kræftceller

Kombinationen af stoffer i gurkemeje og marietidsel har medicinske egenskaber, der kan modvirke tyktarmskræft.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra Saint Louis University, Missouri, offentliggjort i tidsskriftet Journal of Cancer, hvor forskerne har behandlet tyktarms kræftceller med en kombination af curcumin fra gurkemeje og silymarin fra marietidsel.

Forskerne behandlede i første omgang med curcumin og derefter med silymarin og konstaterede, at denne behandling var mere effektiv i bekæmpelsen af kræften, end at behandle cellerne med de enkelte stoffer alene.

"Kombinationen af de to stoffer hæmmede tarmkræftcellernes formering og spredning. Hertil kommer at de to stoffer medførte en markant celledød," siger Uthayashanker Ezekiel, der er ansvarlig forfatter og lektor i biomedicinsk laboratorievidenskab.

"Fytokemikalier kan være et alternativ til kræftbehandling, der kan sikre mod giftproblemer og bivirkninger som kemoterapi kan forårsage."

{module also krydderier}

Ezekiel bemærkede dog at forskningen er et foreløbigt cellestudie, der kræver yderligere forskning, før forskerne ved om forbindelserne er en effektiv behandling for mennesker, der har kræft i tyktarmen. Han mener dog at de to fytokemikalier giver løfter om at kunne forhindre tyktarmskræft, der ofte er forårsaget af livsstilsfaktorer som forkert kost.

Forskerne mener at det er nødvendigt at undersøge, hvordan curcumin og silymarin påvirker molekylære veje, som genetisk transskription og ekspression, der får celler til at ændre sig, siger Ezekiel. Så forbindelserne vil blive undersøgt i dyreforsøg og derefter hos mennesker.

"Høje koncentrationer af curcumin og silymarin kan være skadeligt for mennesker," siger han. 

{module also mavetarm} 

"Vi har stadig meget at lære, så foreløbigt er det meget sikrere at tilføje lidt krydderi til din kost og få din curcumin fra fødevarer, der indeholder gurkemeje, eksempelvis karry, snarere end at tage høje doser af forbindelsen."