Søg på Klog KostKostfibre i ungdommen beskytter mod brystkræft

Kvinders risiko for brystkræft falder betydeligt, des flere kostfibre de spiste som børn og unge.

 

Det antyder en ny stor undersøgelse fra Harvard TH Chan School of Public Health, hvor forskere har gennemgået spørgeskema-besvarelser fra 90.000 kvinder om deres madvaner i ungdommen.

"Tidligere undersøgelser af fiberindtag og brystkræft har næsten alle været ikke-signifikant, og ingen af ​​dem undersøgte diæten i ungdomsårene eller den tidlige voksenalder - en periode, hvor risikoen for brystkræft synes at være særligt vigtig," siger Maryam Farvid, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i Pediatrics.

"Denne undersøgelse af ernæringens rolle i vor tidlige liv og brystkræftrisikoen antyder at kostfibre er en af ​​de meget få potentielt modificerbare risikofaktorer for brystkræft."

Forskerne så på 90,534 kvinder, der deltog i Nurses' Health Study II, der er en stor langvarig undersøgelse af faktorer, der påvirker kvinders helbred. I 1991 udfyldte kvinderne,der på det tidspunkt var 27-44 år, spørgeskemaer om deres fødeindtagelse, og gjorde det hvert fjerde år derefter. I 1998 besvarede de også et spørgeskema om deres kost, da de gik i gymnasiet. Forskerne analyserede kvindernes fiber indtagelse med forbehold for en række andre faktorer, som race, familierisiko for brystkræft, BMI, vægtændring over tid, menstruationsproblemer, brug af alkohol og andre kostfaktorer.

Risikoen for brystkræft viste sig at være 12-19 procent lavere blandt kvinder, der spiste flest kostfibre i den tidlige voksenalder, afhængigt af hvor meget de spiste. Et højt indtag af fiber i puberteten var forbundet med en 24 procent lavere risiko for brystkræft før overgangsalderen og en 16 procent lavere risiko både før og efter overgangsalderen. 

Blandt alle kvinderne var der en stærk omvendt sammenhæng mellem fiber indtagelse og brystkræft incidens. For hver yderligere 10 gram fiber indtag dagligt - svarende til et æble og to skiver fuldkornsbrød - i den tidlige voksenalder faldt risikoen for brystkræft med 13 procent.

Kræft | 26. nov 2013

Super-cocktail dræber alle brystkræft-celler

En supercocktail af seks stoffer i eksempelvis gurkemeje, vindruer, rosenkål og andre…

Forfatterne spekulerer på, om fiber-rige fødevarer mindsker risikoen ved at hjælpe med at reducere et højt østrogenindhold i blodet, der er stærkt forbundet med udviklingen af brystkræft.

"Fra mange andre undersøgelser ved vi, at brystvævet især er påvirket af kræftfremkaldende stoffer og anticarcinogener i barndommen og ungdommen," siger Walter Willett, der er professor i epidemiologi og ernæring.

"Vi har nu dokumentation for, at det, vi fodrer vores børn med i denne periode af livet også er en vigtig faktor for fremtidens kræftrisiko."