Søg på Klog Kost

Frugt og grønt kan måske ligefrem forværre smagen af cigaretter.

Spiser du sundt holder rygestoppet længere

Spiser du masser af frugt og grønt, så har du større chance for at stoppe med at ryge.

 

Det viser en undersøgelse fra University at Buffalo, der præsenteres i online-udgaven af tidsskriftet Nicotine and Tobacco Research.

Forskerne fra Buffalos School of Public Health and Health Professions, lavede en spørgeundersøgelse af 1.000 rygere over 25 år fra hele USA i telefoninterviews. De fulgte op på en undersøgelse fjorten måneder senere, hvor de spurgte deltagerne om de havde røget i den foregående måned.

"Andre undersøgelser har taget et øjebliksbillede af rygeres og ikke-rygeres kost," forklarer Dr. Gary A. Giovino.

"Vi vidste fra vores tidligere arbejde, at folk, der ikke havde røget i op til seks måneder spiste mere frugt og grønt end de, der stadig røg. Hvad vi ikke vidste var, om rygere, der netop var stoppet, øgede deres frugt- og grøntsagsforbrug eller om rygere, der spiste mere frugt og grønt var mere tilbøjelige til at holde op," tilføjer han.

Undersøgelsen viste, at rygere, der spiste mest frugt og grønt havde tre gange større sandsynlighed for at fortsætte deres rygestop i mindst 30 dage, da forskerne vendte tilbage 14 måneder senere end dem, der oprindelig spiste mindst frugt og grønt.

Og resultaterne holdt, selv når der blev taget højde for alder, køn, race / etnicitet, uddannelse, husstandsindkomst og sundhed.

Røg første cigaret senere på dagen

Forskerne opdagede også, at rygere, der spiste mest frugt og grønt røg færre cigaretter om dagen, ventede længere tid med at ryge den første af dagens cigaretter og var mindst nikotinafhængige.

"Vi kan have opdaget et nyt middel til at hjælpe folk med at holde op med at ryge," siger Jeffrey P. Haibach, der har skrevet artiklen.

"Indrømmet, det er bare en observationsstudie, men at spise sundere kan gøre det lettere at holde op."

Der er flere mulige forklaringer på undersøgelsens resultater, som f.eks. at folk, der spiser meget frugt og grønt er mindre nikotinafhængige.

Et højere fiberindhold i frugt og grønt kan måske få folk til at føle sig mættere.

"Det er muligt, at frugt og grønt giver folk en større mæthedsfølelse, så de føler mindre behov for at ryge, da rygere ofte forveksler sult med en trang til at ryge," forklarer Haibach.

Og i modsætning til nogle fødevarer, som er kendt for at forbedre smagen af tobak, såsom kød, koffeinholdige drikkevarer og alkohol, så forbedrer frugt og grøntsager ikke smagen af tobak.

"Fødevarer som frugt og grøntsager kan faktisk forværre smagen af cigaretter," siger Haibach.

"Det er muligt, at en forbedret kost kunne være et vigtigt element at føje til listen over foranstaltninger til at hjælpe rygerne med at stoppe."

Forskerne pointerer, at yderligere forskning er nødvendig for at afgøre, om disse resultater kan gentages og om man forklare hvorfor frugt og grønt kan hjælpe til rygestop.