Søg på Klog Kost

Brøndkarse og andre korsblomstrede grøntsager indeholder stoffer, der, når de tygges, blandes til en kræftbekæmpende forbindelse.Brøndkarse og andre korsblomstrede grøntsager indeholder stoffer, der, når de tygges, blandes til en kræftbekæmpende forbindelse.

Brøndkarse kan forhindre spredning af kræft

Stoffer i brøndkarse, blomkål, broccoli og rosenkål kan forhindre tilbagefald og spredning af æggestokkræft.

 

Stofferne blandes i tyggeprocessen til phenethyl isothiocyanat (PEITC), der er en forbindelse, som tidligere også har vist sig at have anti-inflammatoriske evner og effekt mod andre typer kræft.

Når kræft behandles med kemoterapi eller strålebehandling forsvinder tumoren, men det gør cancerstamceller ikke.

"Disse celler er ofte resistente over for konventionelle terapier," siger lektor Moul Dey fra South Dakota State University Institut for Sundhed og Ernæringsforskning.

Selvom cancerstamceller udgør mindre end 5 procent af en tumor, kan de genoplive den oprindelige tumor og sprede kræften gennem blodkarrene til andre steder.

"Disse små celler er meget vanskeligt at opdage i en tumor," påpeger Dey og tilføjer, at forskere i lang tid ikke engang har kendt til deres eksistens.

"Det er som at finde en nål i en høstak."

Dey og hendes team blev derfor begejstrede, da de behandlede cancer stamceller fra æggestokke med PEITC i en petriskål og omkring 75 procent døde inden for 24 timer. 

Kræft | 12. sep 2014

Flavonoider i appelsiner, te og løg hindrer æggestokkræft

Flavonoler og flavanoner i te, citrusfrugter og frugtsaft, kan nedsætte risikoen for…

Det skete med en 20 mikromolær koncentration af forbindelsen, men i andre forsøg har forskerne konstateret, at lavere koncentrationer af PEITC stadig er meget effektiv. Koncentrationer på 10 mikromolar PEITC kan markant forhindre spredning af kræft i mus lungevæv.

"Foreløbige resultater har vist en ganske dramatisk forskel mellem de PEITC-behandlede og ubehandlede mus," siger Dey, der dog pointerer, at - selv om mus også kan sige noget menneskers chancer - det er nødvendigt med yderligere test for at afgøre, om resultaterne er de samme for mennesker.

Tidligere undersøgelser tyder på at koncentrationer på 5 til 15 mikromolar kan fåes ved at spise visse typer korsblomstrede grøntsager, især brøndkarse, men også broccoli, rosenkål, blomkål og andre kål, bok choy, spinat, peberrod og flere andre planter.

Tags: broccoli, PEITC, æggestokkræft, brøndkarse, blomkål, rosenkål