Søg på Klog Kost

Vegetarer har en markant mindre risiko for tyktarm- og endetarmskræft. Men det kan betale sig at inkludere fisk i diæten.Vegetarer har en markant mindre risiko for tyktarm- og endetarmskræft. Men det kan betale sig at inkludere fisk i diæten.

Så meget bedre er vegetarer beskyttet mod tarmkræft

Drop kød fra dyr på landjorden og hold dig til planteføde og fisk, hvis du vil undgå tarmkræft.

 

Det er konklusionen på en undersøgelse af risikoen for tarmkræft hos syvendedagsadventister, der lever efter gammeltestamentlige kostregler, der forbyder svinekød, alkohol og tobak. Mange spiser slet ikke kød eller kun i begrænset  omfang.

Tarmkræft er den næsthyppigste årsag til dødsfald pga. kræft i Danmark. Adskillige undersøgelser har i de sidste år vist, at kosten er en afgørende risikofaktor for tarmkræft. Især er rødt kød forbundet med en øget risiko, mens kostfibre i frugt og grønt er forbundet med en nedsat risiko.

Den nye undersøgelse understreger disse resultater, men sætter også tal på hvor meget mindre de forskellige typer vegetarers risiko for tarmkræft er.

I alt deltog 77.659 mennesker i undersøgelsen, hvoraf 380 personer havde tyktarmskræft og 110 tilfælde af endetarmskræft. Sammenlignet med kødspisere havde vegetarer en 19 procent lavere risiko for tyktarmskræft og 29 procent lavere risiko for endetarmskræft. Tilsammen kaldes de to kræftformer kolorektal kræft og lagt sammen var den samlede kræftrisiko 22 procent mindre end for kødspisere.

Undersøgelsen fra Loma Linda University, Californien, viste dog, at der er store forskelle på hvilken type vegetar man er og risikoen for kolorektal kræft.

Sammenlignet med kødspisere havde:

  • veganere en 16 procent lavere risiko
  • lacto-ovo vegetarer (inkluderer mælk og æg) en 18 procent lavere risiko
  • pescovegetarer (spiser fisk) en 43 procent mindre risiko 
  • semivegetarer (spiser bare mindre rødt kød) en 8 procent mindre risiko

"Hvis disse resultater er troværdige, kan de være vigtige for forebyggelsen af tarmkræft. Sammen med tidligere tegn på at en  vegetar-kost kan reducere risikoen for fedme, forhøjet blodtryk, diabetes og dødelighed er det en vigtig faktor for kostvejledere og for den enkeltes kostplaner," konkluderer undersøgelsen, der er offentliggjort i JAMA Internal Medicine.

Tags: tarmkræft, vegetar, pescovegetar, lakto-ovo-vegetar, tyktarmskræft, endetarmskræft