Søg på Klog Kost

Risikoen for nyrekræft reduceres af lycopen, der især findes i tomater og tomatprodukter.Risikoen for nyrekræft reduceres af lycopen, der især findes i tomater og tomatprodukter.

Lycopen beskytter mod nyrekræft

Spiser du rigeligt med tomater og andre frugter med antioxidanten lycopen kan du reducere risikoen for nyrekræft.

 

Det viser en undersøgelse af næsten 100.000 kvinder, som er blevet fulgt i op til 20 år. 

Undersøgelsen fra Wayne State University School of Medicine er baseret på en analyse af data fra 96.196 kvinder over 50 år, der siden 1993-1998 har været fulgt i en undersøgelse kaldet Women Health Initiative.

"Vi blev overraskede over at iagttage en beskyttende effekt af lycopen, da flere tidligere undersøgelser i andre befolkningsgrupper ikke har afsløret en sammenhæng," siger dr. Cathryn Bock, der er lektor i onkologi og chefforsker på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Cancer. 

Forskerne undersøgte om risikoen for nyrekræft er forbundet med indtagelse af lycopen og andre mikronæringsstoffer, som har antioxidant egenskaber, herunder lutein og vitamin C og E. 

I alt 240 kvinder blev i perioden diagnosticeret med nyrekræft, men analysen viste, at de kvinder, der havde spist flest fødevarer med lycopen havde en 39 procent mindre risiko for at blive ramt. Ingen andre mikronæringsstoffer var signifikant forbundet med en mindre risiko.

Sjælden kræftform

Nyrekræft hører ikke til de kræftformer, som oftest rammer kvinder. I 2012 blev 464 mænd og 250 kvinder ramt i Danmark, hvilket er omkring to procent af alle kræfttilfælde.

Årsagerne til nyrekræft er ikke fuldt afklaret, men rygning og overvægt, et forhøjet blodtryk og kemikalierne arsen og kadmium ser ud til at øge risikoen.

Adskillige undersøgelser har vist at frugt og grønt kan forebygge nyrekræft, men de direkte sammenhænge er uklare.

Lycopen har tidligere antydet at kunne beskytte mod flere andre former for kræft, blandt andet prostata-, lunge-, bryst og tarmkræft.  

Gode ​​kilder til lycopen er tomater og tomatprodukter som ketchup, vandmelon, pink grapefrugt, guava og papaya, men fåes også som kosttilskud.

I nogle undersøgelser har kun lycopen i tomater vist sig at have en effekt. Lycopen skal helst indtages med fedt og derfor har især tomatsovs vist sig at have en beskyttende effekt.

Forskerne er nu ignag med at gennemføre en klinisk undersøgelse af sammenhngen mellem lycopen og nyrekræft med deltagere fra Detroit-området.

"Denne undersøgelse inkluderer en bredere befolkningsgruppe, herunder både mænd og kvinder flere afro-amerikanere, og ikke kun kvinder i overgangsalderen, der primært er af europæisk afstamning," siger dr. Bock.

Tags: lycopen, tomater, guava, nyrekræft, papaya