Søg på Klog Kost

Flavonoler i bl.a. vin og chokolade kan forebygge blærekræft, men man skal nok hellere spise andre frugter og grøntsager for at undgå endnu større problemer.Flavonoler i bl.a. vin og chokolade kan forebygge blærekræft, men man skal nok hellere spise andre frugter og grøntsager for at undgå endnu større problemer.

Stoffer i vin og chokolade forebygger blærekræft

Risikoen for blærekræft bliver markant reduceret, hvis du spiser frugt og grønt, der indeholder stofferne flavonoler og lignaner.

 

Blærekræft er den femtemest hyppige kræftform i Danmark med omkring 1800 tilfælde årligt. Årsagerne er for det meste ukendte, men omkring en tredjedel af tilfældene menes at skyldes rygning.

Men udover at stoppe med at ryge, så kan man også spise sig til en mindre risiko for blærekræft, viser en stor undersøgelse baseret på over 477.000 deltagere i den såkaldte EPIC-undersøgelse, der har deltagelse af 10 europæiske lande, deriblandt Danmark.

EPIC-undersøgelsen (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) har fulgt deltagerne mellem 35 og 70 år i 11 år, hvor de jævnligt har angivet deres kostvaner.

Og den nye undersøgelse viser at risikoen for blærekræft reduceres væsentligt med et højt indtag af de to stoffer, hvor lignaner især findes i græntsager og fuldkorn, mens flavonoler især findes i frugter og eksempelvis chokolade, druer, vin og te.

Ingen anbefalinger

Undersøgelsen viste at risikoen for aggressive celleforandringer var 36 procent lavere hos den femtedel af deltagerne med det højeste indtag af flavonoler i forhold til dem, der fik færrest flavonoler gennem kosten.

"Den femtedel, der havde det højeste indtag af lignaner, havde 41 pct. lavere risiko for at få blærekræft i forhold til dem med det laveste indtag," fortæller Nina Roswall, der er ekspert i sammenhængen mellem kost og blærekræft i Kræftens Bekæmpelse samt medforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i British Journal of Cancer.

"Alt det vi indtager i form af mad og drikke bliver omsat i kroppen og bidrager med faktorer, der ender i blæren, inden de bliver udskilt gennem urinen. I blæren kommer stofferne i direkte kontakt med blærevæggen, som er en ret stor overflade, og vores teori er derfor, at stofferne fra vores kost ad den vej kan spille ind på risikoen blærekræft," fortæller Nina Roswall, der dog understreger at det er for tidligt at anbefale specifikke fødevarer som forebyggelse af blærekræft.

Hun mener at kost og rygestop næppe er de eneste faktorer, der afgør risikoen for blærekræft, men at vore gener også har en afgørende rolle for risikoen.