Søg på Klog Kost

Stoffet sulforaphane i broccoli og broccolispirer  kan formentlig bruges som medicin mod kræftmetastaser.Stoffet sulforaphane i broccoli og broccolispirer kan formentlig bruges som medicin mod kræftmetastaser.

Vil lave kræftmedicin af broccoli

Amerikanske forskere viser i en ny undersøgelse, at de kræftforebyggende stoffer i broccoli kan blive et middel i behandlingen af kræft.

 

I de sidste år har flere undersøgelser understreget de kræftforebyggende mekanismer ved sulforaphane, der er et stof, som findes i mange korsblomstrede grøntsager, men især i broccolispirer. Stoffet udvikles først når man tygger f.eks broccolispirer, hvilket kan gøre det svært at udvinde.

Men en voksende forståelse af, hvordan sulforaphane fungerer og er i stand til selektivt at dræbe kræftceller indikerer, at det kan have værdi ved behandling kræftmetastaser og kan blive et supplement til de eksisterende metoder.

I laboratorieundersøgelser har sulforaphane vist sig at være giftigt overfor en række forskellige kræftceller, herunder prostata-, bryst-, ovarie-, tarm- og bugspytkirtelkræft, og i dyreforsøg reducerede stoffet metastaser fra prostatakræft.

"Der er omfattende dokumentation for værdien af korsblomstrede grøntsager i forebyggelse af kræft," siger professor Emily Ho fra Oregon State University College of Public Health og Human Sciences og hovedforfatter på en ny undersøgelse om sulforaphane unikke evner, der for nylig blev offentliggjort i tidsskriftet Oncogenesis.

"Men denne undersøgelse er en af de første, hvor man har vist, hvordan sulforaphane kan påvirke en histon methylering og ændre genaktiviteten i metastaserede prostata kræftceller," siger Ho.

Det starter en proces, der kan bidrage til at re-aktivere kræfthæmmere, som kun dræber kræftceller, og dermed kan begrænse sygdomsudviklingen.

Undersøgelsen identificerede et særligt enzym i prostata kræftceller, SUV39H1, der påvirkes når det udsættes for sulforaphane, hvilket giver mulighed for at behandle fremskreden kræft generelt.

Dets mange indvirkninger på stofskifteprocesser kan også gøre det til et værdifuldt supplement til de eksisterende behandlinger og få dem til at fungere bedre.

Ingen kliniske forsøg er endnu gjort for at teste værdien af sulforaphane i kræftbehandling, men et forsøg er i gang med sulforaphane kosttilskud til mænd med høj risiko for prostatakræft.

"Resultater herfra kan hjælpe med at påvise sikkerheden ved højere doser tilskud og dermed åbne vejen for behandlingsforsøg," siger Ho.

Fakta om sulforaphane

Broccoli og især broccolispirer indeholder en forbindelse, glucoraphanin, der findes inde i plantecellen. Derudover indeholder plantecellernes membraner et enzym, myrosinase, og kun når plantecellerne tygges kommer de to stoffer i kontakt med hinanden. Det fører til en kemisk reaktion, hvor myrosinase omdanner glucoraphanin til sulforaphane, der har vist sig at fremme anti-cancer og antimikrobiske egenskaber.

Histon methylering

Histon methylering er en proces, hvorved methylgrupper overføres til aminosyrer af histon-proteiner. I de fleste tilfælde betyder methylering og demethylering af histoner, at generne i DNA "tændes" eller "slukkes". Denne proces er afgørende for reguleringen af genaktivitet.