Skip to main content
logo for klog kost
Bacon steger i eget fedt

Drop fedtet og lev længere med brystkræft

Kvinder med brystkræft, der ikke er påvirket af hormoner, kan forbedre deres overlevelseschancer markant ved at spise mindre fedt.

{snippet start}

De fleste tilfælde af brystkræft er påvirket af hormonerne østrogen eller progesteron, hvilket benævnes enten østrogen receptor positiv (ER+) eller progesteron-receptor positiv (PR+) brystkræft. Det vil sige at brystkræften har receptorer, der påvirkes af de to hormoner, som får kræften til at vokse.

Den sidste tredjedel af kvinder med brystkræft kaldes ER-negative/PR-negative og har ikke lige så mange behandlingsmuligheder, men er afhængig af kemoterapi.

Brystkræft kan også indeholde et protein kaldet human epidermal vækst receptor 2 (HER2), som fremmer væksten af cancerceller. HER2-positiv brystkræft er normalt mere aggressive end andre former for brystkræft.

Både de hormonfølsomme tilfælde og den HER2-positive brystkræft har flere behandlingsmuligheder end kvinder, der ikke har nogle af de tre receptorer. Omkring 20 procent af brystkræfttilfælde har ingen af de tre receptorer og kaldes derfor triple-negativ brystkræft.

Deres behandlingsmuligheder betyder en ringere overlevelseschance, så derfor er den nye undersøgelse særdeles positiv, fordi reduceringen af fedt-indtaget er en nem måde at reducere dødeligheden for denne gruppe patienter.

Resultaterne af undersøgelsen blev præsenteret på San Antonio Breast Cancer Symposium - en 5-dages konference med det formål at præsentere den allernyeste forskning i brystkræft for forskere og læger fra over 90 lande.

Undersøgelsens resultater er baseret på Intervention Nutrition Study (WINS), et lodtrækningsbaseret forsøg, der tidligere har testet om kostændringer kan forbedre det kliniske resultat hos kvinder med brystkræft og har undersøgt dødeligheden efter 15 år.

"I en tidligere rapport fra WINS efter 5 år var tilbagefaldet 24 procent lavere hos dem, der fik ændret deres kost. I den nye undersøgelse så vi på hvordan kostændringerne påvirkede langtidsoverlevelsen," forklarer Dr. Rowan Chlebowski, der er medicinsk onkolog ved Harbor-UCLA Medical Center i Torrance, Californien.