Skip to main content
logo for klog kost
Valnødder og kerner

Valnødder beskytter mod kræft hos mænd

Valnødder har i flere forsøg vist en positiv effekt på risikoen for at udvikle kræft, og nu er forskerne kommet skridt nærmere en forklaring.

{snippet start}

Valnødder har ganske vist et højt kalorie-indhold, men indeholder især det sunde omega-3 fedt, som forskerne har antaget var den sunde årsag til beskyttelsen mod kræft.

Men om det rent faktisk er omega-3 eller et andet næringsstof, som har æren for valnødders kræftbekæmpende virkning, har forskerne først nu fået en anelse om.

Forsøg med mus på University of California i Davis har givet et signal om at omega-3 ikke alene er årsag til valnødders forebyggelse af kræft.

Forsøget indebar at tre grupper mus med prostatakræft enten fik tilskud med 1. hele valnødder til deres kost, 2. kun omega-3 olie fra valnødder eller 3. omega-3 tilskud fra en anden kilde.

Mens de hele valnødder og den omega-3-rige olie fra valnødder både reducerede prostatakræftens størrelse og det totale koelsterol-tal, så havde omega-3 olien fra andre kilder ingen effekt.

Forskerne konstterede også at nødderne reducerede et væksthormon kaldet IGF-1, der er kendt for at fremme cellevækst og forbindes med øget kræft-risiko.

IGF-1 har i tidligere undersøgelser været forbundet med øget risiko for prostatakræft.

»Vi har vist, at det ikke bare er omega-3-fedtsyrene i sig selv, som har en effekt på kræftsygdommen. Det kan være en kombination af omega-3 og andet indhold i olien, men det er blevet klart, at indenfor ernæring er det sjældent bare én ting som bidrager positivt, det er altid en kombination af flere faktorer,« siger Davis, der fortsat ikke ved hvilken ingrediens i valnødder, der har den afgørende betydning for den nedsatte kræftrisiko.

Han understreger desuden, at museforsøg ikke kan sammenlignes med menneskeforsøg.

Et menneske skulle spise 70 gram valnødder dagligt for at opnå samme effekt som musene og det ville svare til omkring 500 kalorier dagligt fra valnødder.

"Det er ikke en ubetydelig mængde, men det er bedre end en portion pommes frites, som indeholder over 600 kalorier," siger Davis.