Skip to main content
logo for klog kost

Fede fisk forebygger kræft

Spiser du fede fisk som laks og makrel, tilberedt på den rigtige måde, er der god grund til at tro , at det forebygger kræft.

{snippet start}

Det er konklusionen i en ny gennemgang af sammenhængen mellem omega-3 fedtsyrer og risikoen for kræft.

Den nye undersøgelse lavet af doktor i farmakologi James J. DiNicolantonio fra Saint Lukes Mid America Heart Institute viser at den rigtige slags fede fisk, i den rigtige mængde, og tilberedt på den rigtige måde, faktisk kan hjælpe med til at forhindre kroppens udvikling af adenocarcinomaer, en almindelig type kræftsvulst.

En stor del af de kræftformer, der opstår i brystet, prostata, bugspytkirtlen, tarmen og resten af mavetarmkanalen er adenocarcinomer.

Forskernes interesse har især koncentreret sig om de såkaldte COX-2 enzymer, der er mål for mange typer medicin.

For nyligt viste en daglig lavdosis aspirin sig at mindske risikoen for adenocarcinomer fordi det beskedent kan nedsætte aktiviteten af cyclooxygenase-2 (COX-2), et enzym, der bidrager væsentligt til tilblivelsen og udviklingen af adenocarcinomaer.

Og ifølge forfatterne kan det også være effekten af omega-3 fedtstoffer, fordi de erstatter og udkonkurrerer animalske fedtstoffer kaldet arachidonat (ARA) i cellernes membraner.

Desuden kan de to omega-3 fedtsyrer EPA og DHA udkonkurrere omega-6 fedtsyren arachidonats binding til COX-2, samtidig med at EPA virker som et alternativt substrat for enzymet.

Forfatterne bemærker også, at COX-2 er signifikant mere aktiv i præ-maligne (før svulster bliver ondartede) og nydannede adenocarcinomaer, men aktiviteten bliver undertiden mindre, når kræft modnes. Dette kan være grunden til, at hæmning af COX-2 med omega-3 synes, at være mere effektiv til forebyggelse af kræft end til behandling af kræft.

Forskerne understreger, at det ikke kun er den mængde fisk, der spises dagligt, men også hvilken fisk og hvordan den er konserveret eller tilberedt, der kan det have en stor indvirkning på muligheden for at sænke risikoen for kræft.

"En nem måde at se fordelen ved omega-3 er at se på Italien," siger Dr. DiNicolantonio, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Nutrition and Cancer.

"Den mest almindelige olie til madlavning og i salatdressing i Italien er olivenolie, som har et lavt indhold af omega-6 fedtsyrer, mens fisk har et højt indhold af omega-3 - og disse fisk er sjældent salt-konserveret eller stegt.

Undersøgelser af italienere, der spiser fisk mindst to gange om ugen, viser, at de i forhold til personer, som spiser færre fisk, har en væsentligt lavere risiko for en række kræftformer, herunder i æggestokkene, livmoderen, svælget, spiserøret, maven, tarmen, endetarmen og bugspytkirtlen."

Forfatterne fokuserer også på flere nylige studier, hvor regelmæssig indtagelse af fiskeolie har sammenhæng med lavere risiko efterfølgende kræft. Disse undersøgelser har rapporteret en lavere risiko for tarm-, bryst- og fremskreden prostatakræft hos dem, der tog det som kosttilskud.

Og en nylig undersøgelse fra University of Washington, som skønnede deltagernes samlede omega-3 indtag fra både fisk og fra kosttilskud, fandt, at et højt omega-3 indtag var forbundet med en 23 procent reduktion i den samlede kræftdødelighed. Faktisk var dødeligheden af alle årsager signifikant lavere hos personer med et højere omega-3 indtag.