Søg på Klog Kost5 råd, der reducerer tarmkræft med en tredjedel

Tyktarmskræft er den tredje mest almindelige kræftform, men ved at følge fem råd kan du reducere risikoen med mere end en tredjedel.

 

Men selv om du bare vælger kun at følge et af de fem råd har du en markant mindre risiko for at undgå kræften.

Det viser en analyse af data fra den europæiske kræft og ernærings-undersøgelse, EPIC, der inkluderer over 347.000 indbyggere i 10 lande.

Forskere fra det tyske institut for Human Ernæring Potsdam-Rehbruecke har udregnet effekten af at kombinere flere livsstilsfaktorer på risikoen for at udvikle tarmkræft og konstaterede, at denne virkning er stærkere hos mænd end hos kvinder.

"Disse data giver yderligere incitament for både den enkelte, medicinske fagfolk og sundhedsmyndighederne til at investere i sund livsstil initiativer. Alle kan selv gøre en masse for at undgå kræft - jo flere sunde livsstilsændringer des bedre," siger Krasimira Aleksandrova, der er hovedforfatter på undersøgelse, som er offentliggjort i tidsskriftet BMC Medicine.

55 procent af alle tilfælde opstår i udviklede regioner som Nordamerika og Vesteuropa. Tidligere undersøgelser har fundet en klar sammenhæng mellem risikoen for tyktarmskræft og en vestlig livsstil. Imidlertid har de fleste undersøgelser fokuseret på isoleret livsstilsadfærd, som forbruget af rødt kød, mens der kun er forsket lidt i de kombinerede effekter af livsstilsfaktorer.

EPIC-undersøgelsen afslørede, at der over en 12-års periode blev registreret 3.759 tilfælde af tarmkræft.

Forskernes analyse tog udgangspunkt i et livsstilsindeks, der var baseret på fem sunde livsstilsfaktorer, der indebærer:

  • en normal vægt
  • minimalt mavefedt
  • regelmæssig fysisk aktivitet
  • at man ikke ryger og drikker meget lidt alkohol
  • at man spiser en kost med meget frugt, grøntsager, fisk, yoghurt, nødder og frø, samt fødevarer rige på fibre og lave mængder af rødt og forarbejdet kød.

For hver af de fem livsstilspunkter blev forsøgspersonerne tildelt ét point for at være eller leve sundt og nul point, hvis de ikke gjorde. Disse point blev derefter lagt sammen for hver deltager.

"Vore data bekræftede, at risikoen for at udvikle tarmkræft falder, jo flere livsstilsråd, man overholder," siger Krasimira Aleksandrova.

I forhold til personer, der kun levede op til et af de fem råd medførte en kombination af to, tre, fire eller alle de fem sunde vaner en hhv. 13%, 21%, 34% og 37% lavere risiko for at udvikle tarmkræft. Dog var det især mænd, der reducerede risikoen ved at efterleve flere af rådene samtidigt.

"Skøn baseret på vores undersøgelse tyder på, at op til 22 procent af tilfældene hos mænd og 11 procent af tilfældene hos kvinder ville have været forhindret, hvis alle fem sunde råd var blevet fulgt. Vores resultater viser især muligheden for forebyggelse hos mænd, der har en højere risiko for tarmkræft end kvinder," siger Krasimira Aleksandrova.