Skip to main content
logo for klog kost

Alkohol styrker dit immunforsvar

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Et dagligt glas rødvin har vist sig at styrke hjertekar-systemet, men nu viser en ny undersøgelse at alkohol i moderate mængder også styrker immunforsvaret.

Forskning fra Oregon Health & Science University (OHSU) viser at alkohol hjælper med til at bekæmpe infektioner.

Undersøgelsen er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet Vaccine, hvor forskerne mener at den ny viden kan forbedre den menneskelige krops evne til at reagere på vacciner og infektioner.

Resultaterne er ganske vist baseret på forsøg med makakaber, der har et immunsystem meget lig mennesker. Forskerne oplærte en gruppe på 12 makakaber at drikke alkohol - en 4 procents ethanol blandingen - af sig selv.

Forskerne vaccinerede aberne mod kopper som en del af undersøgelsen, hvorefter de opdelte dyrene i to grupper - en med adgang til ethanol og en med adgang til sukkervand. Alle dyrene havde derudover regelmæssig adgang til rent vand og mad.

Forskerne overvågede derefter dyrenes daglige ethanol forbrug i 14 måneder. Og dyrene blev vaccineret igen syv måneder efter eksperimentet begyndte.

"Ligesom mennesker havde makakaberne meget varierende drikkevaner," siger undersøgelsens hovedforfatter Ilhem Messaoudi fra afdelingen for Patobiologi og Immunologi på Oregon National Primate Research Center og lektor i biomedicinsk videnskab ved University of California, Riverside.

"Nogle dyr drak store mængder ethanol, mens andre drak moderate."

Aberne frivillige forbrug af ethanol adskilte dem i to grupper. En gruppe bestod af stordrikkere, der havde en gennemsnitlig ethanol koncentration i blodet på mere end 0,08 procent. Den anden gruppe bestod af moderat drikkende med en gennemsnitlig ethanolkoncentration i blodet på 0,02-0,04 procent.

Drukmåse 

Før indtagelse af alkoholen reagerede alle dyrene ens på vaccination, men efter at de fik adgang til alkohol, reagerede de to grupper meget forskelligt på vaccinationen.

Stordrikkerne viste stærkt formindsket vaccine respons sammenlignet med kontrolgruppen af aber, der drak sukker vand. Men mere overraskende viste det sig at de moderat drikkende aber reagerede bedre på vaccinen i forhold til kontrolgruppen. Deres moderate drikkeri styrkede deres krops immunforsvar.

"Det lader til, at nogle af de fordele, som vi kender fra moderat drikkeri på en eller anden måde kan forstærke vores immunforsvar," siger Kathy Grant, der er professor adfærds- og neurovidenskab ved OHSU.

Forskerne understregere, at overdreven indtagelse af alkohol var skadeligt for abernes immunforsvar.

"For de mange, der nyder et glas vin til middagen, synes det ikke bare at styrker hjertekar-systemet, men nu også immunsystemet."