Skip to main content
logo for klog kost

Vindruekerner kan beskytte mod Roskildesyge

{module Google Artikel Billedtop}
Ekstrakt af vindruekerner kan muligvis beskytte mod Roskildesyge, der er årsag til nogle af de værste maveinfektioner.
 

Roskildesyge rammer årligt omkring 1000 mennesker i Danmark og er den største årsag til madforgiftninger, men muligvis kan ekstrakt af vindruekerne neutralisere virusen.

Forskere på Ghent Universitet i Gent, Belgien har vist at vindruekerneekstrakt kan deaktivere norovirus ved at denaturere (uskadeliggøre) capsidproteinet, som er virusets yderkappe.

Forskningen er offentliggjort i novemberudgaven af Applied and Environmental Microbiology.  

I undersøgelsen, observerede forskerne, at ved behandling med lave doser vindruekerneekstrakt mod norovirus-1, som rammer gnavere, klumpede capsidproteinet i yderkappen, og blev deformeret.

Ved højere doser så forskerne ingen kappeproteiner, kun protein-affald.

"Det viser, at vindruekerneekstrakt effektivt kan beskadige norovirusets capsidprotein, hvilket kan reducere dets evne til at binde og dermed dets smitteevne," skriver forskerne.

Måtte bruge musevirus

Forskerne brugte norovirus-1, fordi det ikke har været muligt at smitte dyr med menneskeligt norovirus, der også har været umuligt at udbrede i cellekulturer. Men norovirus-1, kan dyrkes i cellekultur, og tilhører den samme slægt som menneskeligt norovirus,  samt har en genstruktur og morfologi, der minder om.

Desuden lykkedes det forskerne at måle den specifikke bindingsstyrke for menneskeligt norovirus ved to forskellige metoder, der fastslog at virusets evne til at binde (og derved smitte) blev markant mindre under indflydelse af vindruekerneekstrakt, hvilket yderligere støttede deres resultater.  

Norovirus smitter hovedsagelig via afføring, der kommer i kontakt med og inficerer fødevarer, vand, og overflader, der yderligere kan forurene fastfood,, drikkevand, skaldyr og friske råvarer," siger undersøgelsens chefforsker Dan Li.

Blot 10-100 viruspartikler er tilstrækkelige til at overføre sygdommen.