Skip to main content
logo for klog kost

Gulerødder gør kvinder mest tiltrækkende

Gulerødder gør dig mere attraktiv at se på end timer på stranden eller selvbruner kan klare.

{snippet start}

En ny undersøgelse afslører hvor meget hudfarve betyder for ansigtets tiltrækningskraft og at carotenoide pigmenter har større betydning for tiltrækning end melanisation.

Melanisation er den proces, der får huden til at farves af solens eller solariets UV-stråler. Processen kan forbedres med forskellige fødevarer, der bl.a. indeholder kobber, som medvirker til produktionen af melanin og elastin, der gør huden smidig.

"Hudfarvning kan opstå som et resultat af to forskellige processer: gennem melanisation eller assimilation af frugt og grøntsager (indtagelse af carotenoider)," forklarer forskerne Carmen E. Lefevre og David I. Perrett, der står bag undersøgelsen, som er offentliggjort i The Quarterly Journal of Experimental Psychology.

Mens det er velkendt, at røde og gule pigmenter i lyse frugter og grøntsager gør huden mere orange, har nyere undersøgelser vist, at "carotenoid farve er en vigtigere faktor for et sundt udseende end melanin farve," fortæller forskerne.

Deres undersøgelse er baseret på tre separate internet-baserede forsøg, hvor deltagere har skullet bedømme hvor tiltrækkende ansigtskuløren fik en person til at fremstå.

I de to første undersøgelser fik to separate grupper på hver 60 deltagere vist 27 ansigter, der gennem farvemanipulation havde mere eller mindre carotenoid- eller melanin-associeret hudfarver.

Resultaterne fra begge studier viste en klar præference for de stærke farveværdier; 86% af de fremmødte til det første studie stemte for den stærke carotenoid-udgave, mens 78,5% af deltagerne i den anden valgt den stærke melanin-variant.

Carotenoider bedst for kvinder

I det tredje forsøg stillede forskerne 24 ansigter med enten meget carotenoide eller meget melanin-farvede ansigter op mod hinanden og bad forsøgsdeltagerne om at vælge det de fandt mest tiltrækkende.

Resultaterne viste at 75,9 procent foretrak carotenoidfarven frem for melaninen.

Men der var dog forskel på de to køn. Kvinder skulle helst have deres kulør fra carotenoider, mens mænd helst i højere grad blev foretrukket, hvis de havde deres kulør melanin. Og det var uanset hvilket køn, der valgte ansigterne.

Disse resultater tolkes som afspejling af præferencer for køns-typiske kulører: mænd har mørkere hud end kvinder og høj melanisation i mandlige ansigter kan yderligere styrke dette maskuline træk, hvorfor melanin farve er relativt mere ønskelig hos mænd end hos kvinder.

Forskningen er banebrydende, fordi det er den første, der giver stærke beviser for hvor vigtig hudens kulør er for vor tiltrækning. Desuden afslører det tydeligt "betydningen af carotenoid farve som tegn på sundhed og tiltrækningskraft, hvilket kan være afgørende for valget af partner," skriver forskerne.